Kurs Baristyczny II-go stopnia

Kurs baristyczny II stopnia to szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy. Kurs skupia się na Latte Art –  to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.

Dobra kawa smakuje dobrze bez dodatku cukru i mleka. Dobrze zaparzony czarny napar ma lekko wyczuwalną kwasowość i goryczkę oraz jest bogaty w aromaty. Jak dobrą kawę przygotować? Konieczne są dwa czynniki: dobre ziarno kawy i oczywiście umiejętność jej zaparzenia.

Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Baristycznego wg autorskiego programu. Posiadamy również aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie baristycznym /w języku polskim i angielskim/ – bez dodatkowych opłat za tłumaczenie.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń

Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń

Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.

Ilość godzin szkoleniowych: 30 / 3 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:30

Cena: 790 zł

Program kursu:

I Dzień: /Wprowadzenie/

1. Herbata

2. Czekolada

3. Kawa

–palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single

– kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?

– obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka

– czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata

– Perfecto Espresso

– Włoskie normy espresso i cappuccino

– Kawy klasyczne – przegląd kaw

– Estetyka pracy

II Dzień:

1. Czynniki parzenia kawy
– Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
– Temperatura wody
– Rodzaj wody
– Techniki zalewania
– Czas parzenia kawy

2. Alternatywne metody parzenia kawy

– French press
– Mokka
– Drip
– Aeropress
– Chemex

– Coffee Syphon

3. Warsztaty
– Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
– Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta

4. Cup Tasting

– umiejętności rozpoznawania rodzajów  kawy oraz określania profilów smakowych

– coffee in good spirits

– wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami

III Dzień: /Latte Art/

1. Rodzaje mleka

– mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura

mechanika free pouringu

– wzory lane z ręki (free pouring)

– wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne

– kosmetyka wzorów

2. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu

 3. Egzamin pisemny oraz praktyczny

Koszt szkolenia wynosi 790 PLN/os. płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 300 PLN.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Termin Kurs/szkolenie Ilość godzin Cena
23/06/2017 - 25/06/2017 Kurs Baristyczny II stopnia
Krakowska Szkoła Restauratorów, Kraków
30 790

Zarejestruj się na kurs




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha