Kurs dla Kucharzy II-go stopnia

Kurs dla Kucharzy II-go stopnia, pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza.

Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 46 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w Kursie dla Kucharzy II-go stopnia w języku polskim i angielskim akredytowane przez Małopolskiego Kuratora Oświaty.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

KURS DLA KUCHARZY II-go stopnia

Prowadzący m.in.: Paweł Wojtyga

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00

Ilość godzin szkoleniowych: 46

Program kursu:

I Dzień: /Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

II Dzień: /Część praktyczna – praca w kuchni/

III Dzień: /Część praktyczna – praca w kuchni/

IV Dzień: /Część praktyczna – praca w kuchni/

V Dzień: /Część praktyczna – praca w kuchni/

 

 PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:

I – przystawki:

Sushi min.: Nigiri, Maki, Uramaki

Foie gras sous vide z sosem miodowo – figowym

Ośmiornica w sosie marinara

Tatar z łososia z sosem orzechowo – kokosowym

Cheviche z pstrąga z salsą avocado

Kaczka nadziewana orzechami z sosem porto

Raraka z kawiorem i puszystym sosem śmietanowym

Consomme z owoców morza w zalewie balsamicznej

Mozzarella zapiekana ze świeżym szpinakiem w chrupiącej tortilli

 

II – zupy:

Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi

Krem dyniowy z kardamonem i pomarańczą

Ciorba perisorare z knedelkami drobiowymi

Biały krem z owoców morza

Krem rakowy z sambalem i sosem aioli

 

III – dania główne:

Tournedos z polędwicy wołowej z masłem cafe de paris, sosem z czerwonego wina

Rostbef wołowy sous vide z sosem bernaise, pommes douche i grilowanymi szparagami

Kaczka pieczona z musem jabłkowym i modrą kapustą

Górka cielęca z sosem dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami

Kurczak na sposób pilzeński, sos piwny, tarta marchewkowa

Gulasz szegedey z czeskimi knedlami

Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru

Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem

 

IV – ryby:

Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym

Halibut w pistacjowej otoczce na postumencie z marynowanych buraków z sosem szafranowym

Gravlax z sosem beszamelowym

Pstrąg pieczony w czosnku z sosem porowo – migdałowym

Sandacz w sosie z białego wina na postumencie szpinaku smażonego w czosnku

 

V – desery:

Torcik czekoladowy z majonezem

Tort szwarcwaldzki z wiśniową frużeliną

Tort śmietankowo – malinowy

Fondant czekoladowy z sercem chili

Lody o smaku mango

Semifreddo orzechowe

Tarta borówkowa z lodami waniliowymi

Parfait kokosowy z musem ananasowym

 

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN.

Numer konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Termin Kurs/szkolenie Ilość godzin Cena
08/05/2017 - 12/05/2017 Kurs dla Kucharzy II-go stopnia
Krakowska Szkoła Restauratorów, Kraków
46 1590,00 PLN

Zarejestruj się na kurs




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha