Kurs Szef Kuchni

Kurs Szef Kuchni pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy na stanowisku osoby zarządzającej i organizującej pracę kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, kontrolowania wydatków, przestrzegania norm żywieniowych, przepisów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz systemu HACCP. Poruszane zostają również ważne elementy związane z trendami w sztuce i inne niezbędne elementy związane z organizacją kuchni.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych, jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Zostają przygotowywane dania a’la carte.

Zajęcia odbywają się w kuchni  posiadającej odpowiedni sprzęt techniczny. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich, Szefów kuchni z wieloletnim doświadczeniem oraz wysoką rozpoznawalnością w branży. Kurs trwa 60 godzin szkoleniowych. Oparty jest przede wszystkim o praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie Szef Kuchni w języku polskim i angielskim honorowane na terenie całej UE.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

 KURS SZEF KUCHNI

Ilość godzin szkoleniowych: 60

Cena: 1990  zł.

Ilość uczestników: 10-12 osób

Prowadzący m.in.: Szymon Kohut, Paweł Wojtyga, Marcin Włodarczyk

Program:

/Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  1. Zarządzanie zespołem, kierowanie pracą na kuchni /delegowanie zadań, komunikacja, działanie pod presją, trudne rozmowy z pracownikami, rozwiązywanie konfliktów/
  2. Prawidłowy FOOD COST – kontrolowanie kosztów, maksymalizacja zysków
  3. Zarządzanie jakością produkcji
  4. Trendy w gastronomii i Slow Food
  5. Higiena i ochrona zdrowia,  przechowywanie żywności, utrzymanie czystości
  6. Ogólne zasady BHP i HACCP
  7. Nauka obsługi POS – praca na profesjonalnym sprzęcie
  8. Sztuka sommelierska i towaroznawstwo alkoholowe

 /Część praktyczna – praca w kuchni/

  1. Profesjonalne menu dostosowane do specyfiki  lokalu i targetu Gości /klasyczna i nowoczesna karta menu/
  2. Procedury
  3. Elementy sztuki kelnerskiej
  4. Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
  5. Nowoczesny design potraw
  6. Dekonstrukcje przepisów
  7. Menu bankietowe /profesjonalna kompozycja menu, prawidłowa kalkulacja i gramatura dań/
  8. Elementy kuchni molekularnej
  9. Egzamin końcowy

Szkolenie rozpoczyna się o godzinie 9:00 rano na terenie Krakowskiej Szkoły Restauratorów  przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie.

Koszt kursu wynosi 1990  PLN/os. płatne gotówką lub przelewem na nr konta: mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420. W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 500 PLN. Istnieje możliwość płatności ratalnej po wcześniejszym uzgodnieniu z KSR. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Termin Kurs/szkolenie Ilość godzin Cena
22/05/2017 - 27/05/2017 Kurs Szef Kuchni
Krakowska Szkoła Restauratorów, Kraków
60 1990,00 PLN

Zarejestruj się na kurs




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha