Kurs dla Kucharzy

Kurs dla Kucharzy, pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza. W trakcie zajęć praktycznych pracujemy na następujących rodzajach mięs oraz wyrobach mącznych: ryby, owoce morza, drób, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina, wołowina, dziczyzna, makarony, pierogi i inne.

Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 46 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w Kursie dla Kucharzy w języku polskim i angielskim akredytowane przez Małopolskiego Kuratora Oświaty.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

KURS DLA KUCHARZY

Prowadzący: Paweł Wojtyga

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00

Ilość godzin szkoleniowych: 46

Program kursu:

I Dzień: / Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  1. Ogólna charakterystyka zawodu kucharz
  2. Składniki odżywcze i ich rola w organizmie
  3. Gospodarka wodna organizmu
  4. Gospodarka energetyczna organizmu
  5. Normy żywienia i wyżywienia
  6. Planowanie wyżywienia
  7. Zwyczaje żywieniowe w Polsce i na świecie
  8. Nowinki w zakresie gastronomii
  9. Higiena i ochrona zdrowia,  przechowywanie żywności, utrzymanie czystości
  10. Ogólne zasady bhp

 II Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Zasady GMP  i GHP
  2. Zarys systemu HACCP – wdrażanie, ewaluacja i kontrola
  3. Przyjęcie towaru i sposób magazynowania
  4. Obróbka brudna i czysta produktów
  5. Obróbka ziemniaków i warzyw korzeniowych
  6. Obróbka warzyw strączkowych
  7. Obróbka owoców
  8. Zajęcia praktyczne

 III Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Ocena towaroznawcza mięs
  2. Obróbka mięs zwierząt rzeźnych
  3. Dobór warzyw na surówki
  4. Sposoby rozdrabniania warzyw  i owoców
  5. Zapoznanie z maszynami występującymi w zakładzie gastronomicznym
  6. Zastosowanie surówek i ich dobór w żywieniu
  7. Obróbka cieplna warzyw i owoców
  8. Przystawki z warzyw i owoców morza
  9. Zastosowanie warzyw poddanych obróbce cieplnej w żywieniu
  10.  Sporządzanie potraw z mąki
  11. Zajęcia praktyczne

IV Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Sporządzanie przystawek mięsnych
  2. Klasyfikacja zup
  3. Sporządzanie poszczególnych zup
  4. Sporządzanie sosów
  5. Sporządzanie dań głównych
  6. Sporządzanie deserów
  7. Zasady komponowania potraw
  8. Wstęp do podstaw żywienia człowieka
  9. Planowanie, rozliczanie i kalkulacja produkcji potraw ,planowanie zakupów
  10. Sporządzanie potraw dietetycznych

V Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Sporządzanie potraw z wykorzystaniem żywności wygodnej
  2. Typowe potrawy kuchni staropolskiej i kuchni regionalnych
  3. Sposób podawania i dekorowania różnych potraw
  4. Organizacja pracy, zarządzanie czasem pracy
  5. Zajęcia praktyczne
  6. Podsumowanie zajęć, egzamin praktyczny i teoretyczny

 

 PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:

I – przystawki:

–  kurczak balsamico na sałacie lodowej

– tatar  klasyczny

– filet z wędzonej kaczki z żurawiną i jabłkiem podany

– klasyczny śledź w śmietanie w nowoczesnej formie

– krewetki na sposób prowansalski

– galantyna z drobiu
– mille fueille z parmezanu  i wędzonego łososia z oliwą truflową

– tymbaliki wieprzowe z cytryną

II – sałatki:

– sałatka grecka

– sałatka bawarska

– sałatka Cezar

– sałatka z kurczaka lub jarzynowa klasyczna

– sałatka coleslaw

– inne uzależnione od sezonowości potrawy

III – zupy:

– krem szpinakowo – pomidorowy w dwóch kolorach podany

– tradycyjny rosół wołowy z makaronem

– krem z grzybów leśnych w chlebowej czarce podany

– klasyczna francuska zupa cebulowa

– krem brokułowy z wędzonym łosiem i prażonymi migdałami

– żur z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami

– minestrone z kurczakiem

IV – dania główne:

– pstrąg po młynarsku

– łosoś na sosie chrzanowym z migdałami

– pierś z kurczaka faszerowana mozarellą czosnkiem i suszonymi  pomidorami

– filet z kaczki w pomarańczach z kluseczkami maślanymi

– klasyczny sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

– polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem na sosie kurkowym

– zraz w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi i surówka z buraka

– kotleciki jagnięce z puree z groszku i blanszowanymi warzywami

– gulasz węgierski z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

– Beef Bourguignon z placuszkami ziemniaczanymi

– klasyczny Strogonov wołowy z ciemnym pieczywem podany
– steak z grillowanej polędwica wołowej z masłem czosnkowym i szparagami

– schab z dzika w marynacie, flambirowany w  Żubrówce z jabłkiem pieczonym
– pierogi z różnym nadzieniem
– spaghetti bolognese, carbonara

– i inne potrawy uzależnione od grupy

V – desery:

panna cotta z musem malinowym

– tiramisu w pucharku podane

– crepes suzette

– creme brulee

– banana Split

Koszt szkolenia wynosi 1240 PLN płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN na powyższy numer rachunku bankowego. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Termin Kurs/szkolenie Ilość godzin Cena
08/05/2017 - 12/05/2017 Kurs dla Kucharzy
Krakowska Szkoła Restauratorów, Kraków
46 1240,00 PLN

Zarejestruj się na kurs




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha