Kurs Kelnerski I stopnia

Jedzenie jest jedną z podstawowych przyjemności dla każdego człowieka. Dobre jedzenie i świetny serwis potrafią czynić cuda. Zaobserwować to można w każdej restauracji. Zadowolony Gość zostawi spory napiwek, odwiedzi nas ponownie i przyprowadzi znajomych. Czy wiesz, jakie zarobki osiągają kelnerzy? Pomyśl, że oprócz wynagrodzenia od pracodawcy dostajesz napiwki, które mogą nawet podwoić Twoje zarobki. Dodatkowym atutem jest praca w miłym otoczeniu, oraz poznawanie nowych ludzi.

Jesteś młodą, energiczną osobą chcącą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe? A może szukasz dodatkowej pracy. Zapoznaj się z ofertą, sprawdź, kim jesteśmy.

Kurs kelnerski dzieli się na dwa etapy. W pierwszym etapie przedstawiamy zasady obsługi Gości indywidualnych. Kładziemy bardzo duży nacisk na restauracyjny savoir vivre oraz techniczne umiejętności naszych słuchaczy. Kurs zawiera takie elementy jak: obsługa konsumenta, serwis dań, serwis wina, serwis champagne i inne istotne zagadnienia.
Podczas drugiego etapu kursu przybliżamy zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Kelnerskiego wg autorskiego programu.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo zaświadczenie oraz dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie kelnerskim /w języku polskim i angielskim/ – bez dodatkowych opłat za tłumaczenie.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Prowadzący: Mateusz Pomykała, Krzysztof Bajda, Szymon Kohut, Marcin Włodarczyk

Ilość godzin szkoleniowych: 30

PO UKOŃCZONYM KURSIE ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ODBYCIA BEZPŁATNYCH PRAKTYK W TRZY GWIAZDKOWYM HOTELU.

Program kursu:

I Dzień:

1. Profesjonalna postawa kelnera

– strój, wygląd

– zasady pracy restauracyjnej

– zakazane postawy

– poprawne postawy personelu

2. Zasady funkcjonowania restauracji

3. Przygotowanie stanowiska pracy

– niezbędnik kelnerski

4. Prezentacja zastawy stołowej

– porcelana, sztućce, szkło

– prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju

5. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek

6. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu

II Dzień:

1. Powtórka zagadnień z dnia wcześniejszego

2. Profesjonalne nakrywanie do stołu

– nakrycie podstawowe, nakrycie rozszerzone, nakrycie zgodnie z menu

3. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych

– powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości

4. Techniki kelnerskie

5. Serwis wina

– typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych

6. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie

– Serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/

III Dzień:

1. Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych

2. Zasady organizacji imprez zbiorowych

– imprezy zasiadane i stojące

– charakterystyka i organizacja

– najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.

3. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna

  • zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia Gościa
  • typologia Gości i metody współpracy
  • up-selling
  • cross-selling
  • psychologia sprzedaży
  • rozmowy z trudnym Gościem
  • wysoki standard obsługi (wspieranie wizerunku firmy)

4. Egzamin końcowy pisemny oraz praktyczny

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 100 PLN.

Numer konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Termin Kurs/szkolenie Ilość godzin Cena
29/05/2017 - 31/05/2017 Kurs Kelnerski I stopnia
Krakowska Szkoła Restauratorów, Kraków
30 470,00 PLN

Zarejestruj się na kurs




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha