Kurs Sommelierski

Wino, elegancja, zabawa i śpiew są nierozłączne od wieków.

Odkąd sięgnąć pamięcią ludzie zawsze kochali, kochają i kochać będą ten trunek, który wpisany jest w kulturę większości narodów na świecie.

Dlaczego warto posiadać wiedzę o winie? To proste pytanie.

Zdobywając wiedzę z tego zakresu stajesz się członkiem elitarnej grupy ludzi, znawców. Zdobywasz prestiż, nową wiedzę, którą można wykorzystać w różnych sytuacjach prywatnych i służbowych. Warto orientować się w kwestiach związanych z: doborem wina do potraw, sposobem podawania, wyborem lepszych i gorszych roczników. Ta standardowa wiedza pozwoli Państwu na sprawne poruszanie się w tematyce tego jakże szlachetnego trunku.

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich. Kurs przygotuje także do samodzielnego pełnienia funkcji sommeliera – osoby, która w restauracji odpowiedzialna jest nie tylko za serwowanie win, ale także za ich odpowiedni dobór do menu.

 Ilość godzin szkoleniowych: 18 / 2 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00

Cena: 920 zł

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie Sommelierskim /w języku polskim i angielskim/- bez dodatkowych opłat.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program kursu:

I Dzień:

  1. Jak powstaje wino i co wpływa na jego smak.
  2. Charakterystyka szczepów (białe i czerwone).
  3. Degustacja win – warsztaty.
  4. Charakterystyka podstawowych regionów winiarskich (geografia, klasyfikacja, typologia).
  5. Stary Świat kontra Nowy Świat – podobieństwa i różnice.
  6. Jak czytać etykietę wina?
  7. Wina musujące, słodkie i wzmacniane (charakterystyka i degustacja).

II Dzień:

  1. Praca i obowiązki sommeliera.
  2. Podawanie i otwieranie wina (temp. podawania, profesjonalny serwis).
  3. Dobieranie win do potraw (i ich polecanie, metody up-seeligu).
  4. Wino, a sery.
  5. Tworzenie karty win do restauracji.
  6. Przechowywanie win.
  7. Gdzie kupować wino?
  8. Rozpoznawanie win zepsutych i postępowanie z nimi (kontakt z przedstawicielami).

EGZAMIN w formie pisemnej oraz praktycznej

Koszt szkolenia wynosi 920 PLN płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN na powyższy numer rachunku bankowego. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

KURS_Wina
Brak kursów/warsztatów

Zarejestruj się na kurs




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha