snails & wine

Krakowska Szkoła Restauratorów

zaprasza

na jednodniowy warsztat

snails & wine

łączący sztukę przyrządzania ślimaków z degustacją win

27/02/2017

Ślimak na talerzu kojarzyć się może z obcą francuską lub hiszpańską kuchnią. Nic bardziej mylnego – kiedyś ślimak na polskich stołach był codziennością. Ciekawostką jest, że najstarsza polska książka kucharska wydana w 1687 r. zawiera więcej przepisów na dania ze ślimaka niż wieprzowiny. Wcześniej hodowane były przez zakony franciszkanów i dominikanów, stanowiły danie postne.

Podczas zajęć będzie można poznać i nauczyć się technik przyrządzania ślimaków na trzy sposoby:

  • po burgundzku,

  • po sierakowsku (z masłem rakowym)

  • na sposób hiszpański (z chorizo)

Równocześnie odbędzie się degustacja win z odmian Chardonnay i Pinot Noir, z różnych regionów Europy i świata.

Będzie również okazja, aby skosztować ślimaczego kawioru –

najdroższego kawioru świata.

Zajęcia poprowadzą:

Janusz Fic – obecnie Szef kuchni restauracji w Dworze Sieraków, która pod jego kierunkiem w grudniu 2013 roku otrzymała rekomendację Slow Food oraz wyróżniona jest przez Gault&Millau. Pasjonat swojej pracy, gotowanie ma we krwi. Pracował jako Szef Kuchni min. Hotelu Grand oraz Hotelu Francuskim pod okiem Pana Adama Gesslera.

Wojciech Giebułta – z zamiłowania sommelier i dziennikarz winiarski. Sędziował na międzynarodowych konkursach winiarskich. Na stałe współpracuje z Klubem Domu Wina. Prowadzi również dział wino i kuchnia w magazynie „Czas Wina”. Dyrektor firmy Wine-Service – jedynego w Polsce biura podróży specjalizującego się w organizacji wycieczek i imprez winiarskich.

Całkowity koszt: 289 zł / osoba

Ilość uczestników: do 15 osób

Czas trwania: 9.00-17.00

Warsztat składa się z ćwiczeń praktycznych oraz niezbędnej wiedzy teoretycznej.

Zajęcia odbywają się w profesjonalnie wyposażonej sali szkoleniowej.

Pracujemy wyłącznie na oryginalnych produktach.

Po ukończeniu warsztatu słuchacze otrzymują dwa certyfikaty potwierdzające udział w zajęciach /w języku polskim i angielskim/. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę całej kwoty na poniższe konto:

Numer konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

W tytule przelewu proszę o podanie imienia i nazwiska oraz hasła: snails & wine

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Brak kursów/warsztatów

Zarejestruj się na kurs




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha