Warsztaty sushi

Serdecznie zapraszamy na warsztaty poświęcone tematyce SUSHI, lecz tym razem w innej formie – bardziej kreatywnej, odchodząc od pewnych szablonów. Będziecie mieli okazje komponować i odkrywać nowe smaki, a w szczególności dobrze się bawić.

Zaczniemy od ryżu, który jest niezwykle ważny składnikiem całości. Przygotujemy go na kilka sposobów, wykorzystując limonkę, cytrynę, ocet jabłkowy i ryżowy. Z pewnością słyszeliście tylko o zaprawianiu ryżu do sushi za pomocą octu ryżowego. Na naszych warsztatach złamiemy ten stereotyp.

Poznacie tak lubiany, ale nie dla wszystkich znany tatar z łososia w tempurze, jednakże nie będzie on zwykły można nawet powiedzieć że niezwykły, bo wzbogacony o prażone płatki migdałów. Idąc w kolejne formy sushi. Nauczymy Was ciekawych, mało znanych gunkamakow.  Dla nadania chrupkości i świeżości, wykorzystamy ogórek w polaczeniu z tatarem z łososia, wykorzystując sezonowość ziół, jak również zaszalejemy z tymiankiem cytrynowym. Następną forma, trudniejsza technicznie i jednocześnie efektywna. Będą to słynne californiamaki. Tym razem nie zrobimy jej z sezamem na zewnątrz, lecz owiniemy łososiem i dla nadania charakterystycznego smaku, opalimy delikatnie z zewnątrz. Wykorzystamy jajko. Brzmi prosto, ale to w prostocie tkwi smak. Z jajka zrobimy kinshi tamago, czyli delikatne płatki tamago, wzbogacone prażonym sezamem, delikatnie słodkim i ostrym, dzięki sicimi togarashi. I tutaj nie zdradzimy sekretu… Kamil pokaże wszystko na miejscu w studiu kulinarnym  A na koniec , w istocie proste nigiri, ale wzbogacimy ja avocado, kremowym serkiem philadelphia oraz orzeźwiającym listkiem mięty. Wszystkie te formy to tylko namiastka w tworzeniu smaków… ale resztę pomysłów poznacie na miejscu.

Menu:

  • Futomaki z tatarem z łososia w tempurze z migdałami
  • Gunkanmaki z tatarem z łososia w ogórku
  • Californiamaki z łososiem i surimi, sriracha, ogórek, mango oraz prażonym słonecznikiem
  • Futomaki z surimi w kinshi tamago, philadelphia mango oraz pomarańcza
  • Nigiri z łososiem  opalanym  avocado z serkiem philadelphia i miętą oraz sezamem

A wszystko to oczywiście pod czujnym okiem naszego Sushi Mastera Kamila Skalczyńskiego

Kamil

 

Kamil Skalczyński, finalista największego międzynarodowego turnieju dla sushi masterów: Global Sushi Challenge 2015. Zdobył Certyfikat International Sushi Proficency, były Szef Kuchni i współtwórca restauracji japońskich, nagradzany przez Poland 100 Best Restaurants. Doświadczenie zdobywał w znanych restauracjach w Polsce, szkolił się w Akademii Jean Bos oraz Atelier Amaro.

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Warsztat składa się z ćwiczeń praktycznych.

Zajęcia odbywają się w profesjonalnej sali szkoleniowej.

Po ukończeniu warsztatu słuchacze otrzymują certyfikaty potwierdzające udział w zajęciach.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Warsztat rozpoczynamy od godziny 16:00, dnia 2 czerwca 2016.

Zajęcia odbywają się w Krakowie ul. Gdyńska 31.

Koszt warsztatu wynosi 195 PLN za osobę.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę całej kwoty na poniższe konto:

Numer konta:
mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420

W tytule przelewu proszę o podanie imienia i nazwiska oraz hasła: warsztat sushi.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Brak kursów/warsztatów

Zarejestruj się na kurs

 




Formularz kontaktowy

Imię, Nazwisko

E-mail

Wiadomość

captcha