0

Koszyk

Górka cielęca z sosem Dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Górka cielęca z sosem Dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami

Przepis na cielęcinę w musztardzie

Składniki

górka cielęca 2000g
cebula 600g
musztarda Dijon 200g
pomidory pelati 200g
wino białe 250ml
tymianek
śmietana 30% 500ml
ziemniaki importowane
masło 600g
sól himalajska
bulion 1000ml
pieprz
papryka czerwona/ żółta/ zielona 1500g

Przygotowanie

Cielęcinę oczyścić, podsmażyć, dociągnąć w piecu, z cebuli, musztardy, tymianku, wina, pomidorów sporządzić sos. Ziemniaki obrać, wyciąć w kwadraty, piec z masłem, solą i tymiankiem. Podawać z pieczoną papryką (paprykę posmarować olejem, upiec w 180 stopniach do momentu aż skórka się spali, przełożyć do miski, zafoliować, zaparzyć, obrać, przyprawić oliwą truflową, solą i pieprzem )