0

Koszyk

Gravlax z sosem beszamelowym

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Gravlax z sosem beszamelowym

Przepis na gravlax

Składniki

Gravlax:
łosoś surowy 1800g
koperek 200g
sól 500g
pieprz
cukier 750g
sos beszamelowy:
mleko 500ml
masło 100g
mąka pszenna 100g
cytryna 2 szt.
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
sos miodowy:
jaja 5 szt.
miód
musztarda Dijon
sól, pieprz
olej 200ml
jack Daniels 100ml
cytryna 5 szt.
ziemniaki 200g

Przygotowanie

Łososia zasypać mieszanką soli, pieprzu i posiekanego kopru, dać do lodówki na 12-24h. Opłukać, osuszyć, natrzeć Jackiem Danielsem . Kroić równe kawałki, podawać z ziemniakami w sosie beszamelowym, posypane koperkiem, cytryną i sosem musztardowym