0

Koszyk

Gulasz szegedey z czeskimi knedlami

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Gulasz szegedey z czeskimi knedlami

Przepis na czeski gulasz z knedlami

Składniki

udziec wołowy 1500g
boczek wędzony 300g
cebula 500g
kapusta kiszona 400g
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
marchew 300g
wino czerwone 400ml
bulion 400ml
pomidory 200g
pomidory pelati 200g
masło 200g
mąka pszenna 200g
śmietana 18% 400ml

knedle:
bagietka 10szt.
Jaja 10szt.
mleko 500ml
mąka 200g
nać pietruszki 2 szt.
sól, pieprz

Przygotowanie

Z podanych składników sporządzić gulasz, dodać podsmażoną, posiekaną kapustę, całość polać śmietaną. Bagietkę pokroić w kostkę dodać mleko, ubite białko, żółtka, nać i mąkę, uformować wałek, gotować na parze ok. 10 min.