0

Koszyk

Kaczka nadziewana orzechami z musem jabłkowo selerowym

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Kaczka nadziewana orzechami z musem jabłkowo selerowym

Przepis na nadziewaną kaczkę

Składniki

Kaczka w całości 3szt
orzechy włoskie 200g
Jabłko 8szt
majeranek
czosnek
ziemniaki 1000g
seler 500g
nać pietruszki 1 szt.
sól
pieprz
masło 200g
sos porto:
porto 700ml
cebula czerwona 400g
bulion 200ml
marchew 50g

Przygotowanie

Kaczkę oczyścić, opalić resztki piór, odciąć kuper i skrzydła na łączeniu, nadziać pokrojonymi jabłkami wymieszanymi z majerankiem, solą i pieprzem, z wierzchu natrzeć solą, pieprzem, majerankiem masłem i czosnkiem, piec w 135 stopniach 1,30h na kg kaczki ( do miękkości)
Ugotować obrane ziemniaki i selera, ubić z jabłkami z pieczenia, doprawić do smaku
Cebulę i marchew podsmażyć na maśle, dodać porto, bulion, smak z pieczenia kaczki, zredukować, zmiksować, doprawić, podawać z kaczką i pure selerowym.