0

Koszyk

Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi i pianką czosnkową

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi i pianką czosnkową

Przepis na zupę czosnkową

Składniki

czosnek 1000g
cebula 800g
marchew 500g
seler 400g
ser żółty 250g
bulion 1000ml
chleb tostowy 1 szt.
masło 200g
mąka pszenna 200g
pesto ziołowe:
bazylia, szczypiorek, nać, 300g
oliwa z oliwek 100ml
ocet winny biały 20ml
sól
pieprz
pianka czosnkowa:
sok jabłkowy 100ml
mleko 3,2% 100ml
oliwa z oliwek 5ml
guma ksantanowa 1g
metylo-celuloza 1g

Przygotowanie

Czosnek obrać, upiec na złoto w piekarniku (160 stopni około 30 min), warzywa obrać, pokroić podsmażyć, ugotować z bulionem do miękkości, zmiksować przetrzeć przez sito, doprawić, podawać z grzankami ziołowymi posypane serem żółtym i posypane posiekaną nacią.
Pianka: wymieszać sok jabłkowy z mlekiem, oliwą i obierkami z czosnku, zostawić na ok 10 min do naciągnięcia smaku, przecedzić do syfonu, dodać gumę i metylocelulozę, wymieszać, dodać dwa naboje, podawać na zupie.