0

Koszyk

Kurczak na sposób pilzneński, sos piwny, tarta marchewkowa

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Kurczak na sposób pilzneński, sos piwny, tarta marchewkowa

Przepis na kurczaka w piwie

Składniki

kurczak 3szt.
Kasza pęczak 300g
jajka 12 szt.
Mąka pszenna 500g
szponder 1000g / opcjonalnie każde mięso mielone
nać pietruszki
czosnek 300g
piwo 500ml
bulion 1000ml
marchew 1000g
śmietana 250ml
sery różne rodzaje 400g
bagietka 1 szt.
rozmaryn 50g

Przygotowanie

Kurczaka oczyścić z kości, ugotować pęczak, ugotować szponder, wystudzić zemleć, wymieszać z mąką, jajami (ubite białka), masłem, szpondrem, nacią, sól, pieprz, piec w 140 stopniach natarte czosnkiem i olejem.
Z bulionu, czosnku, bagietki i piwa sporządzić sos piwny.
Marchew obrać pokroić, ugotować, wystudzić, wymieszać ze śmietaną, serami rozmarynem, upiec spód z ciasta kruchego (żółtka, mąką, sól, masło), dodać masę, zapiec na złoto.