0

Koszyk

Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liściami kaffiru

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liściami kaffiru

Przepis na kurczaka po tajsku

Składniki

pierś z kurczaka 2000g
grzyby shiitake 500g
liście kaffiru
mleko kokosowe 500ml
olej sezamowy 100ml
śmietana 30% 200ml
czerwone curry 50g
trawa cytrynowa 50g
imbir świeży 50g
limonka 5 szt.
makaron ryżowy
pędy bambusa
papier ryżowy
cukinia 400g
marchew 200g
cebula czerwona
sos sojowy 50ml

Przygotowanie

Kurczaka pokroić, podsmażyć z grzybami na oleju sezamowym, dodać mleko kokosowe, czerwone curry, trawę cytrynową liście kaffiru, imbir, skórkę i sok z limonki, zredukować.
Podawać z gołąbkami z papieru ryżowego z nadzieniem z duszonych warzyw krojonych julienne, pędów bambusa i sosu sojowego.