0

Koszyk

Ośmiornica w sosie marinara podana z sepią

By 27 października 2020Relacje z kursów

Ośmiornica w sosie marinara podana z sepią

Przepis na pyszną ośmiornicę

Składniki

ośmiornica 5 szt.
pomidory pelati 1000g
cebula 400g
wywar drobiowy 1000ml
czosnek 200g
oliwa z oliwek 50ml
bazylia świeża 1 szt.
wino czerwone wytrawne 100ml
spaghetti sepia
ocet winny 50 ml
sól, pieprz młotkowany
rozmaryn 1 szt.
bazylia świeża 1 szt.
parmezan 50g

Przygotowanie

Ośmiornicę opłukać, obciąć macki, delikatnie rozbić w taki sposób aby nie popękała, dodać pieprz czosnek, wino i rozmaryn, poddać obróbce termicznej w wywarze do miękkości przez około 3 godziny, z cebuli, czosnku, bazylii, pomidorów, wina i octu winnego sporządzić sos marinara, ugotować makaron ardente, ośmiorniczki podawać na makaronie i na sosie, dekorować świeżą bazylią posypywać parmezanem.