0

Koszyk

Pielmieni ze śmietaną i octem – przepis

By 26 października 2020Profesjonalne przepisy

Pielmieni ze śmietaną i octem

Szybki przepis na pyszne pierogi pielmieni

Składniki

karczek wieprzowy 400g
cebula 200g
sól
pieprz
mąka pszenna 600g
woda gazowana (około 5oo ml ile ciasto przyjmie)
olej 40ml
śmietana 18% 400g
ocet winny biały 300ml
woda przegotowana, wystudzona 100ml
bulion wołowy mocny 300ml (ile mięso przyjmie)
nać pietruszki 1 szt

Przygotowanie

mięso zmielić, dodać posiekaną cebulę, sól i pieprz, opcjonalnie mocny zimny wywar mięsny
z mąki, wody gazowanej, soli i oleju sporządzić ciasto, rozwałkować, zalepiać pielmieni, gotować w bulionie około 3 minuty od zawrzenia, podawać z posiekaną pietruszką i śmietaną, lub z octem rozmieszanym z wodą z dodatkiem soli i pieprzu