Rostbef wołowy sous vide z sosem bernaise, pommes douche i grillowanymi szparagami
Przepis na soczysty rostbef wołowy
Składniki
rostbef wołowy 2000g
rozmaryn świeży 100g
sól himalajska, pieprz młotkowany
wino czerwone 200ml
estragon
papryczka chili / sambal / harissa/
ocet winny 50ml
jajka 15 szt.
masło klarowane 400g
ziemniaki 1500g
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Rostbef pakować próżniowo z oliwą truflową, pieprzem, chili, czosnkiem i rozmarynem, obrabiać termicznie w cyrkulatorze przez 1h 20min w 62 stopniach. Następnie osuszyć ręcznikiem, posolić i podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
Z estragonu, żółtek,masła klarowanego, soli, pieprzu i octu sporządzić sos berneński.
ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, odparować,dodać gałkę, na 500g ziemniaków
1 szt. jajka i 1 szt. żółtka, wycisnąć ze szprycy, zapiekać w 180 stopniach na złoto.