0

Koszyk

Tort szwarcwaldzki z wiśniową frużeliną

By 27 października 2020Profesjonalne przepisy

Tort szwarcwaldzki z wiśniową frużeliną

Deser – tort szwarcwaldzki

Składniki

BISZKOPT CZEKOLADOWY:
proszek do pieczenia 2g
mąka pszenna 150g
masło 150g
jaja 8 szt.
cukier 150g
czekolada ciemna 150g
PRZEŁOŻENIE:
wiśnie 700g
wiśniówka 200ml
miód 200g

BITA ŚMIETANA:
kremówka 500ml
cukier 100g
żelatyna 10g
sok jabłkowy 50ml

Przygotowanie

Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Czekoladę i masło rozpuścić osobno i wymieszać. Białka ubić na sztywno, żółtka ubić na puszysto z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodać masę czekoladowo maślaną, dodać mąki, na sam koniec delikatnie wymieszać z białkiem, piec w 180stopniach przez 40 min bez termoobiegu
Przełożenie: Konfiturę wymieszać z alkoholem, owoce wydrylować. Mrożone wiśnie rozmrozić. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
Bita śmietana: w małym rondelku zagotować 50ml soku jabłkowego, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmieszać z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury a resztę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury, ułożyć połowę owoców i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć konfiturę, owoce i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami konfitury, bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady. Udekorować świeżymi owocami. Wstawić do lodówki do czasu podania.