1.Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. W sprawie higieny środków spożywczych
2.Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, weszła w życie z dniem 28 października 2006 r.(Dz.U.2006r. nr 191, poz. 1225) http://isip.sejm.gov.pl
Główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego” (Rozporządzenie nr. 852/2004 art.1ust.1) Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego, a także szeroko rozumianej jakości żywności uzyskuje się poprzez wdrażanie w zakładzie systemów zarządzania jakością. Jednym z takich systemów jest system HACCP.
Nadzór nad jakością i bezpieczeństwa żywienia
Nadzór nad produkcją, obrotem i przetwórstwem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli:
– system kontroli wewnętrznej prowadzony w zakładzie bazujący na zasadach GHP, GMP oraz systemu HACCP
– system kontroli zewnętrznej sprawowany przez wyspecjalizowane organy urzędowej kontroli żywności (PIS, IW, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych)