Plan i szczegóły szkolenia:
Kurs baristyczny I stopnia oraz Latte Art powstały na podstawie obserwacji polskiego rynku kawy. Latte Art to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Na przestrzeni ostatnich lat zauważyć można znaczący wzrost kultury picia kawy. Zjawisku temu towarzyszy wzrost konsumpcji. Poziom umiejętności wśród osób pracujących w restauracjach i kawiarniach jest niezwykle zróżnicowany. W dalszym ciągu profesjonalnie przeszkolony barista to w Polsce rzadkość. Nasza oferta to propozycja profesjonalnych szkoleń, prowadzonych przez doświadczonych baristów, mających na celu podnoszenie kwalifikacji osób pracujących w lokalach gastronomicznych i nie tylko.
W kursie baristycznym I stopnia może wziąć udział każdy kto chce zapoznać się z podstawową wiedzą na temat kawy. Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych.
Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Baristycznego wg autorskiego programu. Posiadamy również aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie baristycznym I stopnia, w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Program
I Dzień:
Pre-test
- Podstawy teoretyczne
- Trivia, zarys historyczny i kulturowy
- Kawa – roślina. Rejony uprawy, odmiany kawy, wymagania
- Kawa – ziarno. Rozróżnienie ze względu na sposób zbierania, metodę przetwarzania i stopień wypalenia
- Kawa – napój. Najważniejsze metody przyrządzania
- Zasady serwowania napojów gorących
- Teoria espresso. Parametry, zasada 4M, chemia espresso
- Espresso – część praktyczna
- Ustawianie młynka
- Prawidłowe metody dozowania i ubijania
- Espresso classico, ristretto, lungo, doppio
- Americano
II Dzień:
- Kawy mleczne
- Ubijanie mleka
- Steamery
- Classic cappuccino
- Cafe latte i cafe latte machiato, espresso machiato
- Kawy deserowe, z czekoladą, z alkoholem
- Espresso affogato, espresso con panna, kawa po wiedeńsku
- Mocha i mokkacino
- Irish coffee
- Latte art
- Wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem
- Czyszczenie ekspresu
Post-test
Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń
Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń
Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.
Ilość godzin szkoleniowych: 16 / 2 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Prowadzący m.in. Kamil Utzig
Metody nauki
Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.
Wymagania dotyczące udziału w kursie
Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe.
Cele kształcenia
Absolwent szkolenie będzie potrafił parzyć kawę oraz spieniać mleko. Zdobędzie wiedzę na temat metod i technik przygotowania kawy oraz nauczy się przygotowywać produkty kawowe zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami gościa. Nauczy się pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole. Absolwent szkolenia profesjonalnie będzie obsługiwać sprzęt baristyczny
Efekty uczenia się
Absolwent szkolenie potrafi parzyć kawę oraz spieniać mleko. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz potrafi przygotowywać produkty kawowe zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami gościa. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez wybieranie podstawowych metod, narzędzi, materiałów w zakresie przygotowania napojów kawowych oraz mieszanych. Potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole. Absolwent szkolenia profesjonalnie obsługuje sprzęt baristyczny.
12 - 13Maj |
Kurs baristyczny I stopnia |
Zapisz się |
09 - 10Czerwiec |
Kurs baristyczny I stopnia |
Zapisz się |
07 - 08Lipiec |
Kurs baristyczny I stopnia |
Zapisz się |
11 - 12Sierpień |
Kurs baristyczny I stopnia |
Zapisz się |