Kurs baristyczny II stopnia

Kurs baristyczny II stopnia to szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy. Kurs skupia się na Latte Art –  to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.

Szkolenie baristyczne II stopnia

Dobra kawa smakuje dobrze bez dodatku cukru i mleka. Dobrze zaparzony czarny napar ma lekko wyczuwalną kwasowość i goryczkę oraz jest bogaty w aromaty. Jak dobrą kawę przygotować? Konieczne są dwa czynniki: dobre ziarno kawy i oczywiście umiejętność jej zaparzenia.

Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo  ZAŚWIADCZENIE KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie baristycznym II stopnia w języku polskim,  honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w KSR.

Program szkolenia barmańskiego II stopnia

I Dzień: 

Pre-test

/Wprowadzenie/

  1. Herbata
  2. Czekolada
  3. Kawa
  • palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single
  • kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?
  • obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka
  • czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najleszych kaw świata
  • Perfecto Espresso
  • Włoskie normy espresso i cappuccino
  • Kawy klasyczne – przegląd kaw
  • Estetyka pracy

 

II Dzień:

  1. Czynniki parzenia kawy
  • Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
  • Temperatura wody
  • Rodzaj wody
  • Techniki zalewania
  • Czas parzenia kawy
  1. Alternatywne metody parzenia kawy
  • French press
  • Mokka
  • Drip
  • Aeropress
  • Chemex
  • Coffee Syphon
  1. Warsztaty
  • Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
  • Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta
  1. Cup Tasting
  • umiejętności rozpoznawania rodzajów  kawy oraz określania profilów smakowych
  • coffee in good spirits
  • wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami

III Dzień: /Latte Art/

  1. Rodzaje mleka
  • mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura
  • mechanika free pouringu
  • wzory lane z ręki (free pouring)
  • wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne
  • kosmetyka wzorów
  1. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu

Post-test

Kup szkolenie online:

18 Kwiecień

House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE

18 kwietnia 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
19 - 23Kwiecień

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

19 kwietnia 202123 kwietnia 2021 820.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
19 Kwiecień

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

19 kwietnia 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
21 - 28Kwiecień

Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

21 kwietnia 202128 kwietnia 2021 1,720.00 1,500.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
21 Kwiecień

Sztuka serwisu SZKOLENIE ONLINE

21 kwietnia 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
21 Kwiecień

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

21 kwietnia 2021 89.00 69.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
22 Kwiecień

Zakochaj się w winie SZKOLENIE ONLINE

22 kwietnia 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
25 Kwiecień

House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE

25 kwietnia 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
26 - 30Kwiecień

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

26 kwietnia 202130 kwietnia 2021 820.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
26 Kwiecień

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

26 kwietnia 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się

Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń

Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń

Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.

Ilość godzin szkoleniowych: 24 / 3 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie będzie znał różne rodzaje kawy, herbaty i czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy. Będzie posiadał wiedzę na temat różnych rodzajów mleka. Będzie znał i potrafił wykorzystywać alternatywne metody parzenia kawy. Absolwent szkolenia nauczy się jak czyścić i konserwować sprzęt baristyczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenie zna różne rodzaje kawy, herbaty i czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy. Posiada wiedzę na temat różnych rodzajów mleka. Zna i wykorzystuje alternatywne metody parzenia kawy. Absolwent szkolenia potrafi czyścić i konserwować sprzęt baristyczny.

Aktualne zapisy na kurs baristyczny II stopnia

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kursy baristycznye II stopnia organizujemy również w Twojej okolicy.

Kurs baristyczny II stopnia Białystok

Kurs baristyczny II stopnia Bydgoszcz

Kurs baristyczny II stopnia Gdańsk

Kurs baristyczny II stopnia Gorzów Wielkopolski

Kurs baristyczny II stopnia Katowice

Kurs baristyczny II stopnia Zielona Góra

Kurs baristyczny II stopnia Toruń

Kurs baristyczny II stopnia Kielce

Kurs baristyczny II stopnia Kraków

Kurs baristyczny II stopnia Lublin

Kurs baristyczny II stopnia Łódź

Kurs baristyczny II stopnia Olsztyn

Kurs baristyczny II stopnia Warszawa

Kurs baristyczny II stopnia Opole

Kurs baristyczny II stopnia Poznań

Kurs baristyczny II stopnia Białystok

Kurs baristyczny II stopnia Rzeszów

Kurs baristyczny II stopnia Szczecin

Kurs baristyczny II stopnia Wrocław