Kurs baristyczny II stopnia to szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy. Kurs skupia się na Latte Art – to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.
Kurs baristyczny II stopnia
Szkolenie baristyczne II stopnia
Dobra kawa smakuje dobrze bez dodatku cukru i mleka. Dobrze zaparzony czarny napar ma lekko wyczuwalną kwasowość i goryczkę oraz jest bogaty w aromaty. Jak dobrą kawę przygotować? Konieczne są dwa czynniki: dobre ziarno kawy i oczywiście umiejętność jej zaparzenia.
Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych.
Grafik szkoleń
Wybierz i zarezerwuj szkolenie
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie baristycznym II stopnia w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w KSR.
Program szkolenia barmańskiego II stopnia
I Dzień:
Pre-test
/Wprowadzenie/
- Herbata
- Czekolada
- Kawa
- palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single
- kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?
- obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka
- czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najleszych kaw świata
- Perfecto Espresso
- Włoskie normy espresso i cappuccino
- Kawy klasyczne – przegląd kaw
- Estetyka pracy
II Dzień:
- Czynniki parzenia kawy
- Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
- Temperatura wody
- Rodzaj wody
- Techniki zalewania
- Czas parzenia kawy
- Alternatywne metody parzenia kawy
- French press
- Mokka
- Drip
- Aeropress
- Chemex
- Coffee Syphon
- Warsztaty
- Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
- Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta
- Cup Tasting
- umiejętności rozpoznawania rodzajów kawy oraz określania profilów smakowych
- coffee in good spirits
- wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami
III Dzień: /Latte Art/
- Rodzaje mleka
- mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura
- mechanika free pouringu
- wzory lane z ręki (free pouring)
- wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne
- kosmetyka wzorów
- Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu
Post-test
Kup szkolenie online:
26 czerwiec |
House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
27 czerwiec - 01 lipiec |
Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali |
Zapisz się |
27 czerwiec |
Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
29 czerwiec - 06 lipiec |
Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru |
Zapisz się |
29 czerwiec |
Sztuka serwisu SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
29 czerwiec |
Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
30 czerwiec |
Zakochaj się w winie SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
03 lipiec |
House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
04 - 08lipiec |
Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali |
Zapisz się |
04 lipiec |
Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń
Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń
Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.
Ilość godzin szkoleniowych: 24 / 3 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Metody nauki
Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.
Wymagania dotyczące udziału w kursie
Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.
Cele kształcenia
Absolwent szkolenie będzie znał różne rodzaje kawy, herbaty i czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy. Będzie posiadał wiedzę na temat różnych rodzajów mleka. Będzie znał i potrafił wykorzystywać alternatywne metody parzenia kawy. Absolwent szkolenia nauczy się jak czyścić i konserwować sprzęt baristyczny.
Efekty uczenia się
Absolwent szkolenie zna różne rodzaje kawy, herbaty i czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy. Posiada wiedzę na temat różnych rodzajów mleka. Zna i wykorzystuje alternatywne metody parzenia kawy. Absolwent szkolenia potrafi czyścić i konserwować sprzęt baristyczny.
Aktualne zapisy na kurs baristyczny II stopnia
Terminy kursów
Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?
Oferty pracy w gastronomii
Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.
Kursy baristycznye II stopnia organizujemy również w Twojej okolicy.
Kurs baristyczny II stopnia Białystok
Kurs baristyczny II stopnia Bydgoszcz
Kurs baristyczny II stopnia Gdańsk
Kurs baristyczny II stopnia Gorzów Wielkopolski
Kurs baristyczny II stopnia Katowice
Kurs baristyczny II stopnia Zielona Góra
Kurs baristyczny II stopnia Toruń
Kurs baristyczny II stopnia Kielce
Kurs baristyczny II stopnia Kraków
Kurs baristyczny II stopnia Lublin
Kurs baristyczny II stopnia Łódź
Kurs baristyczny II stopnia Olsztyn
Kurs baristyczny II stopnia Warszawa
Kurs baristyczny II stopnia Opole
Kurs baristyczny II stopnia Poznań
Kurs baristyczny II stopnia Białystok
Kurs baristyczny II stopnia Rzeszów
Kurs baristyczny II stopnia Szczecin
Kurs baristyczny II stopnia Wrocław