Kurs barmański I stopnia (weekendowy)

Kurs barmański I stopnia edycja weekendowa to szkolenie, które realizowane jest przez 4 dni w dwa weekendy tj. sobota, niedziela, sobota, niedziela.

Czy zastanawiałeś się, dlaczego warto zostać barmanem? Pewnie tak, bo jesteś na naszej stronie… Dla tych z Was, którzy zajrzeli tu przez przypadek możemy odpowiedzieć na to pytanie.
Jest to świetna praca, bez garniturów, pełen luz. Jesteś na ciągłej imprezie i wszyscy chcą Cię poznać, a Ty poznajesz mnóstwo nowych, wspaniałych osób, nawiązujesz różne kontakty. Czasami trzeba być dyskretnym, porozmawiać, pocieszyć, ale to też ma swoje dobre strony.

Szkolenie barmańskie weekendowe

Wspomnieliśmy o zarobkach? Chyba nie. Jest to jedna z nielicznych prac gdzie pieniądze same wskakują do kieszeni. Oprócz podstawowego wynagrodzenia są napiwki, a ich wysokość zależy tylko od Ciebie.
Podsumowując, masz szanse stać się rozpoznawaną osobą, która rozkręca imprezy, każdy chce Cię poznać i do tego zarabiasz dobre pieniądze ciągle się bawiąc. Brzmi to jak baśń. Prawda?

Różnica polega na tym, iż w baśni tylko ziarenko jest prawdą, a w tym, co jest napisane powyżej prawdą jest wszystko. Przemyśl to, bo warto.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Kurs barmański I-go stopnia pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem. Program kursu podzielony jest na dwie części.

Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę klasyfikacji alkoholi wraz z degustacją, naukę przygotowywania z nich drinków oraz napoi mieszanych, przygotowywania kaw.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementy obsługi klienta, elementy sprzedaży oraz organizację pracy za barem.

Zajęcia odbywają się w specjalnie przystosowanym, profesjonalnie przygotowanym i wyposażonym barze.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie barmańskim I stopnia, w języku polskim i angielskim, akredytowane przez Małopolskiego Kuratora Oświaty, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w KSR.

Program szkolenia “Barman – kurs weekendowy”

I Dzień: / Miksologia, towaroznawstwo alkoholowe, sylwetka barmana, sprzęt barmański/

Pre-test

  1. Sylwetka barmana klasycznego /uniform, wygląd/, doskonalenie umiejętności.
  2. Zakazane zachowania wobec Gości
  3. Historia barmaństwa /geneza słowa cocktail oraz bar/. Największe sylwetki barmanów.
  4. Podział i typologia cocktaili /najbardziej znane formy podania alkoholu oraz cocktaili: short drink, long drink, picker-upper, on the rock, flip, egg nog, collins, sour, striped drink, cobbler, julep i inne.
  5. Naczelne zasady miksologii: receptura,dobór szkła, garnish etc.
  6. Techniki miksowania: shejkowanie, stirrowanie, muddlerowanie, blenderowanie etc.
  7. Podział na ingrediencje barmańskie oraz ich zastosowanie.
  8. Miary barowe: splash, dash, jigger, bar spoon, squirt, uncja etc.
  9. Specyfika i opis aperitif&digestif
  10. Charakterystyka stylów barmańskich: classic bartender / flair bartender
  11. Sprzęt barmański oraz jego specyfika: shaker, stirrer, jigger, blender, muddler i inne.
  12. Podział i odmiany szkła barowego: old fashioned, collins, casablanca, martini i inne.
  13. Produkcja i podział na wódki czyste.
  14. Historia i produkcja wódek gatunkowych: brandy, tequila, gin, rum, likiery.
  15. Degustacja wybranych alkoholi.

II Dzień: /Praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych- shakerowanych/

  1. Zajęcie praktyczne /posługiwanie się sprzętem barmańskim/, manipulacja szkłem.
  2. Przygotowanie stacji barmańskiej oraz dobór sprzętu barmańskiego.
  3. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: martini, margarita, caipirinha, manhattan, white lady, bronx, daiquiri, whisky sour i inne.
  4. Dekorowanie cocktaili w różnych odsłonach i stylach.
  5. Historia i produkcja Scotch Whisky / Irish Whiskey / Bourbon Whiskey.
  6. Podział i degustacja wybranych whisky z całego świata.

III Dzień: /Piwo, praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych/

  1. Historia kultury piwnej na świecie / produkcja piwa oraz jego niezbędne składniki.
  2. Podział na style piwne oraz gatunki piw / charakterystyka największych producentów piwa w Polsce.
  3. Profesjonalne serwowanie piwa.
  4. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: cosmopolitan, negroni, white russian, golden cadillac, john collins, mojito, sex on the beach, pina colada, tequila sunrise, cuba libre i inne
  5. Przygotowanie cocktaili flambirowanych / podpalanych
  6. Praktyczne wykonanie shotów: kamikaze, tequila bom bom
  7. Wykonanie mocktaili / cocktaile bezalkoholowe / shake / smoothie.
  8. Dekoracje long drinków z użyciem egzotycznych owoców: karambola, pitaja, rambutan, marakuja i inne.
  9. Elementy working flair / free pouring.

IV Dzień: /Baristyka, egzamin końcowy/

  1. Omówienie produkcji kawy na świecie / zbiór / obróbka / wypalanie kawy.
  2. Teoria espresso / zasada 4M.
  3. Podział i odmiany kaw / kawy czarne / mleczne / deserowe.
  4. Praktyczne przygotowanie kaw: espresso, americano, cappuccino, latte macchiato.
  5. Praktyczne elementy latte art.

Post-test

Kup szkolenie online:

06 Grudzień

House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE

6 grudnia 2020 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

7 grudnia 202011 grudnia 2020 820.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
07 Grudzień

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

7 grudnia 2020 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
09 - 16Grudzień

Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

9 grudnia 202016 grudnia 2020 1,720.00 1,500.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
09 Grudzień

Sztuka serwisu SZKOLENIE ONLINE

9 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
09 Grudzień

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

9 grudnia 2020 89.00 69.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
10 Grudzień

Zakochaj się w winie SZKOLENIE ONLINE

10 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
13 Grudzień

House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE

13 grudnia 2020 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
14 - 18Grudzień

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

14 grudnia 202018 grudnia 2020 820.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
14 Grudzień

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

14 grudnia 2020 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się

Duża ilość wykonywanych drinków!

Praca tylko na prawdziwych alkoholach!

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Ilość godzin szkoleniowych: 32/4 dni (2 weekendy)

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Kurs zostanie zrealizowany pod warunkiem uzbierania grupy minimum 5 osób

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, dyskusje, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem. Będzie potrafił planować, organizować pracę na barze. Będzie znał metody i techniki przygotowania drinków oraz posiadał wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii. Absolwent szkolenia będzie potrafił przygotowywać drinki i napoje mieszane zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami gościa. Będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać sprzęt barmański.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenie posiada wiedzę na temat pracy za barem. Potrafi planować, organizować pracę na barze. Zna metody i techniki przygotowania drinków oraz posiada wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii. Absolwent kursu potrafi przygotowywać drinki i napoje mieszane zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami Gościa. Potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole oraz potrafi profesjonalnie obsługiwać sprzęt barmański.

Aktualne zapisy na kurs barmański weekendowy

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kursy Barmańskie weekendowe organizujemy również w Twojej okolicy.

Kurs barmański weekendowy Białystok

Kurs barmański weekendowy Bydgoszcz

Kurs barmański weekendowy Gdańsk

Kurs barmański weekendowy Gorzów Wielkopolski

Kurs barmański weekendowy Katowice

Kurs barmański weekendowy Zielona Góra

Kurs barmański weekendowy Toruń

Kurs barmański weekendowy Kielce

Kurs barmański weekendowy Kraków

Kurs barmański weekendowy Lublin

Kurs barmański weekendowy Łódź

Kurs barmański weekendowy Olsztyn

Kurs barmański weekendowy Warszawa

Kurs barmański weekendowy Opole

Kurs barmański weekendowy Poznań

Kurs barmański weekendowy Białystok

Kurs barmański weekendowy Rzeszów

Kurs barmański weekendowy Szczecin

Kurs barmański weekendowy Wrocław