Kurs barmański I stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Czy zastanawiałeś się, dlaczego warto zostać barmanem? Pewnie tak, bo jesteś na naszej stronie… Dla tych z Was, którzy zajrzeli tu przez przypadek możemy odpowiedzieć na to pytanie.
Jest to świetna praca, bez garniturów, pełen luz. Jesteś na ciągłej imprezie i wszyscy chcą Cię poznać, a Ty poznajesz mnóstwo nowych, wspaniałych osób, nawiązujesz różne kontakty. Czasami trzeba być dyskretnym, porozmawiać, pocieszyć, ale to też ma swoje dobre strony.

Wspomnieliśmy o zarobkach? Chyba nie. Jest to jedna z nielicznych prac gdzie pieniądze same wskakują do kieszeni. Oprócz podstawowego wynagrodzenia są napiwki, a ich wysokość zależy tylko od Ciebie.
Podsumowując, masz szanse stać się rozpoznawaną osobą, która rozkręca imprezy, każdy chce Cię poznać i do tego zarabiasz dobre pieniądze ciągle się bawiąc. Brzmi to jak baśń. Prawda?

Różnica polega na tym, iż w baśni tylko ziarenko jest prawdą, a w tym, co jest napisane powyżej prawdą jest wszystko. Przemyśl to, bo warto.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Barmańskiego wg autorskiego programu. Posiadamy również aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.

Kurs barmański I-go stopnia pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem. Program kursu podzielony jest na dwie części.

Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę klasyfikacji alkoholi wraz z degustacją, naukę przygotowywania z nich drinków oraz napoi mieszanych, przygotowywania kaw.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementy obsługi klienta, elementy sprzedaży, podstawy flair oraz organizację pracy za barem.

Zajęcia odbywają się w specjalnie przystosowanym, profesjonalnie przygotowanym i wyposażonym barze.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie barmańskim I stopnia, w języku polskim i angielskim, akredytowane przez Małopolskiego Kuratora Oświaty, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

I Dzień: / Miksologia, towaroznawstwo alkoholowe, sylwetka barmana, sprzęt barmański/

Pre-test

  1. Sylwetka barmana klasycznego /uniform, wygląd/, doskonalenie umiejętności.
  2. Zakazane zachowania wobec Gości
  3. Historia barmaństwa /geneza słowa cocktail oraz bar/. Największe sylwetki barmanów.
  4. Podział i typologia cocktaili /najbardziej znane formy podania alkoholu oraz cocktaili: short drink, long drink, picker-upper, on the rock, flip, egg nog, collins, sour, striped drink, cobbler, julep i inne.
  5. Naczelne zasady miksologii: receptura,dobór szkła, garnish etc.
  6. Techniki miksowania: shejkowanie, stirrowanie, muddlerowanie, blenderowanie etc.
  7. Podział na ingrediencje barmańskie oraz ich zastosowanie.
  8. Miary barowe: splash, dash, jigger, bar spoon, squirt, uncja etc.
  9. Specyfika i opis aperitif&digestif
  10. Charakterystyka stylów barmańskich: classic bartender / flair bartender
  11. Sprzęt barmański oraz jego specyfika: shaker, stirrer, jigger, blender, muddler i inne.
  12. Podział i odmiany szkła barowego: old fashioned, collins, casablanca, martini i inne.
  13. Produkcja i podział na wódki czyste.
  14. Historia i produkcja wódek gatunkowych: brandy, tequila, gin, rum, likiery.
  15. Degustacja wybranych alkoholi.

II Dzień: /Praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych- shakerowanych/

  1. Zajęcie praktyczne /posługiwanie się sprzętem barmańskim/, manipulacja szkłem.
  2. Przygotowanie stacji barmańskiej oraz dobór sprzętu barmańskiego.
  3. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: martini, margarita, caipirinha, manhattan, white lady, bronx, daiquiri, whisky sour i inne.
  4. Dekorowanie cocktaili w różnych odsłonach i stylach.
  5. Historia i produkcja Scotch Whisky / Irish Whiskey / Bourbon Whiskey.
  6. Podział i degustacja wybranych whisky z całego świata.

III Dzień: /Piwo, praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych/

  1. Historia kultury piwnej na świecie / produkcja piwa oraz jego niezbędne składniki.
  2. Podział na style piwne oraz gatunki piw / charakterystyka największych producentów piwa w Polsce.
  3. Profesjonalne serwowanie piwa lanego. Omówienie najczęściej popełnianych błędów przy serwisie piwa.
  4. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: cosmopolitan, negroni, white russian, brandy aleksander, golden cadillac, john collins, mojito, lynchburg lemonade i inne.
  5. Dekoracje long drinków z użyciem egzotycznych owoców: karambola, pitaja, rambutan, marakuja i inne.
  6. Elementy working flair / free pouring.

IV Dzień: /Typologia wina, praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych z uwzględnieniem shot drinks/

  1. Omówienie tematyki wina / produkcja / szczepy / temperatura podania.
  2. Profesjonalne otwieranie wina za pomocą trybuszona / dekantacja wina / degustacja wina.
  3. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: sex on the beach, pina colada, tequila sunrise, singapore sling, cuba libre i inne.
  4. Przygotowanie cocktaili flambirowanych / podpalanych: płonące lamborghini, komora gazowa, B52.
  5. Praktyczne wykonanie shotów: kamikaze, tequila bom bom, rainbow, jagerbomb i inne.
  6. Wykonanie mocktaili / cocktaile bezalkoholowe / shake / smoothie.

V Dzień: /Podstawy working-flair, baristyka, burning drinks/

  1. Omówienie produkcji kawy na świecie / zbiór / obróbka / wypalanie kawy.
  2. Teoria espresso / zasada 4M.
  3. Podział i odmiany kaw / kawy czarne / mleczne / deserowe.
  4. Praktyczne przygotowanie kaw: espresso, americano, cappuccino, latte macchiato.
  5. Praktyczne elementy latte art.

Post-test

Duża ilość wykonywanych drinków!

Praca tylko na prawdziwych alkoholach!

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Ilość godzin szkoleniowych: 40/5 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Marcin Włodarczyk

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, dyskusje, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 18 lat, wykształcenie minimum podstawowe

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem. Będzie potrafił planować, organizować pracę na barze. Będzie znał metody i techniki przygotowania drinków oraz posiadał wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.  Absolwent szkolenia będzie potrafił przygotowywać drinki i napoje mieszane zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami gościa. Będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać sprzęt barmański.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenie posiada wiedzę na temat pracy za barem. Potrafi planować, organizować pracę na barze. Zna metody i techniki przygotowania drinków oraz posiada wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii. Absolwent kursu potrafi przygotowywać drinki i napoje mieszane zgodnie ze standardami i indywidualnymi oczekiwaniami Gościa. Potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole oraz potrafi profesjonalnie obsługiwać sprzęt barmański.

05 - 09Marzec

Kurs barmański I stopnia

5 marca 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 730.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
09 - 13Kwiecień

Kurs barmański I stopnia

9 kwietnia 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 730.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
07 - 11Maj

Kurs barmański I stopnia

7 maja 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 730.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
04 - 08Czerwiec

Kurs barmański I stopnia

4 czerwca 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 730.00 Dostępne miejsca
Zapisz się