Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

Plan i szczegóły szkolenia:

Kurs Barmański II-go stopnia – Manager Baru, jest to pierwszy w Polsce kurs związany z zarządzaniem lokalem gastronomicznym typu bar. Kurs pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do zarządzania i prowadzenia profesjonalnego baru. Program kursu podzielony jest na bloki: zarządzanie barem, promocja lokalu, współpraca i rozrachunki z personelem, tworzenie profesjonalnego menu, towaroznawstwo napoi alkoholowych, miksologia, sztuka sommelierska, sztuka baristyczna, sztuka beeristyczna Art of pouring itp.

Zajęcia teoretyczne prowadzone są w oparciu o nowoczesne pomoce multimedialne Część praktyczna realizowana jest na najwyższej jakości produktach oraz wysokiej klasy sprzęcie szkoleniowym, składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementów obsługi klienta oraz organizację pracy za barem.

Zajęcia odbywają się na terenie KSR z profesjonalnie przygotowanym i wyposażonym barem pod bacznym okiem doświadczonych trenerów.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie Barmańskim II-go stopnia – Manager Baru w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie oraz niezbędne informacje w wersji elektronicznej. Kursanci otrzymują również prezent w postaci profesjonalnej pamiątkowej książki  zawierającej tematykę alkoholi, aby móc ćwiczyć samodzielnie po ukończeniu zajęć.

Dodatkowo również absolwenci KSR otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs organizowany przez Krakowską Szkołę Restauratorów.

Program

PANEL I /ZARZĄDZANIE/

Pre-test

  1. Prawidłowa postawa personelu
  2. Profesjonalna rekrutacja
  3. Delegowanie zadań i motywacja
  4. Prawidłowe grafiki pracy
  5. Rozliczenia finansowe i kontrolowanie pracowników
  6. Psychologia sprzedaży /up- selling, cross selling/
  7. Reklama i marketing w barze
  8. Zasady projektowania baru i wyposażenie

PANEL II /KLASYCZNA PRACA BARMANA/

  1. Towaroznawstwo alkoholi wraz z degustacją
  2. Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  3. Przygotowywanie klasycznych drinków w oparciu o oryginalne receptury i składniki

PANEL III /BARISTYKA, SOMMELIERSTWO/

  1. Historia i rodzaje kaw, charakterystyka
  2. Perfekcyjne espresso zasada 4 M
  3. Przygotowywanie: kaw klasycznych, mlecznych, deserowych z syropami, czekoladą i alkoholem
  4. Elementy Art Latte: podstawowe wzory „lane z ręki” oraz rysowane sosem i szpikulcem
  5. Typologia win tradycyjnych wraz z degustacją wybranych przedstawicieli
  6. Najważniejsze regiony winiarskie, rodzaje, szczepów i ich charakterystyk
  7. Profesjonalna degustacja i ocena wina
  8. Dekantacja wina
  9. Profesjonalny serwis win
  10. Profesjonalne przygotowanie karty win

PANEL IV /ROZLICZENIA I ORGANIZACJA BARU/

  1. Rozliczanie baru, komputerowe systemy obsługi POS
  2. Nauka obsługi POS i programów inwentaryzacyjnych
  3. Beverage cost – zarządzanie i zwiększanie sprzedaży
  4. Profesjonalne menu – zasady kompozycji
  5. Prawo pracy, najważniejsze zagadnienia

PANEL V: /NOWOCZESNA PRACA BARMANA/

  1. Towaroznawstwo napoi alkoholowych wraz z degustacją
  2. Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  3. Tworzenie własnych kompozycji smakowych /sztuka aromatyzowania trunków, infuzje, zasady kojarzenia składników
  4. Przygotowywanie drinków nowoczesnych lub w nowych odsłonach
  5. Komponowanie profesjonalnej karty menu dostosowanej do charakterystyki lokalu i Gości
  6. Najnowsze trendy /tiki koktajle, kule lodowe, bittery, maturacja koktajli/

Post-test

Ilość godzin szkoleniowych: 56 / 7 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Wymagania dotyczące udziału w kursie – ukończone 18 lat.

Prowadzący m.in. Marcin Włodarczyk

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 18 lat, wykształcenie  minimum podstawowe, ukończony kurs barmański I stopnia i/lub doświadczenie na stanowisku barman.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia będzie potrafi zarządzać barem, posiada wiedzę na temat pracy barmana, zna podstawy baristyki oraz sommelierstwa, umiejętnie potrafi  rozliczać i organizować bar.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia potrafi zarządzać barem, posiada wiedzę na temat pracy barmana, zna podstawy baristyki oraz sommelierstwa, umiejętnie potrafi  rozliczać i organizować bar.

19 - 25Sierpień

Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

19 sierpnia 2019 Gdyńska 31, Kraków, Polska 1,720.00 Dostępne miejsca
Zapisz się