Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

Plan i szczegóły szkolenia:

Kurs Barmański II-go stopnia – Manager Baru, jest to pierwszy w Polsce kurs związany z zarządzaniem lokalem gastronomicznym typu bar. Kurs pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do zarządzania i prowadzenia profesjonalnego baru. Program kursu podzielony jest na bloki: zarządzanie barem, promocja lokalu, współpraca i rozrachunki z personelem, tworzenie profesjonalnego menu, towaroznawstwo napoi alkoholowych, miksologia, sztuka sommelierska, sztuka baristyczna, sztuka beeristyczna Art of pouring itp.

Zajęcia teoretyczne prowadzone są w oparciu o nowoczesne pomoce multimedialne Część praktyczna realizowana jest na najwyższej jakości produktach oraz wysokiej klasy sprzęcie szkoleniowym, składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementów obsługi klienta oraz organizację pracy za barem.

Zajęcia odbywają się na terenie KSR z profesjonalnie przygotowanym i wyposażonym barem pod bacznym okiem doświadczonych trenerów.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie Barmańskim II-go stopnia – Manager Baru w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim oraz dyplom KSR.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie oraz niezbędne informacje w wersji elektronicznej. Kursanci otrzymują również prezent w postaci profesjonalnej pamiątkowej książki  zawierającej tematykę alkoholi, aby móc ćwiczyć samodzielnie po ukończeniu zajęć.

Dodatkowo również absolwenci KSR otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs organizowany przez Krakowską Szkołę Restauratorów.

Wysoką jakość kursu gwarantuje AKREDYTACJA KURATORA OŚWIATY, która jest jedynym państwowym potwierdzeniem wysokiej jakości usług szkoleniowych kontrolowanych przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Program

I Dzień: /ZARZĄDZANIE/

Pre-test

  1. Prawidłowa postawa personelu
  2. Profesjonalna rekrutacja
  3. Delegowanie zadań i motywacja
  4. Prawidłowe grafiki pracy
  5. Rozliczenia finansowe i kontrolowanie pracowników
  6. Psychologia sprzedaży /up- selling, cross selling/
  7. Reklama i marketing w barze
  8. Zasady projektowania baru i wyposażenie

II-IV Dzień: /KLASYCZNA PRACA BARMANA/

  1. Towaroznawstwo alkoholi wraz z degustacją
  2. Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  3. Przygotowywanie klasycznych drinków w oparciu o oryginalne receptury i składniki

V Dzień: /BARISTYKA, SOMMELIERSTWO/

  1. Historia i rodzaje kaw, charakterystyka
  2. Perfekcyjne espresso zasada 4 M
  3. Przygotowywanie: kaw klasycznych, mlecznych, deserowych z syropami, czekoladą i alkoholem
  4. Elementy Art Latte: podstawowe wzory „lane z ręki” oraz rysowane sosem i szpikulcem
  5. Typologia win tradycyjnych wraz z degustacją wybranych przedstawicieli
  6. Najważniejsze regiony winiarskie, rodzaje, szczepów i ich charakterystyk
  7. Profesjonalna degustacja i ocena wina
  8. Dekantacja wina
  9. Profesjonalny serwis win
  10. Profesjonalne przygotowanie karty win

VI Dzień: /ROZLICZENIA I ORGANIZACJA BARU/

  1. Rozliczanie baru, komputerowe systemy obsługi /inwentaryzacja, manko, superata/
  2. Nauka obsługi POS i programów inwentaryzacyjnych – praca na profesjonalnym sprzęcie
  3. Beverage cost – zarządzanie i zwiększanie sprzedaży
  4. Firmy dystrybuujące wyposażenie dla gastronomii /sprzęt barmański, szkło, dobór właściwego/
  5. Zamówienia, koncerny alkoholowe, rozmowy z przedstawicielami handlowymi
  6. Profesjonalne menu – zasady kompozycji

VII Dzień: /NOWOCZESNA PRACA BARMANA/

  1. Towaroznawstwo napoi alkoholowych wraz z degustacją
  2. Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
  3. Tworzenie własnych kompozycji smakowych /sztuka aromatyzowania trunków, infuzje, zasady kojarzenia składników
  4. Przygotowywanie drinków nowoczesnych lub w nowych odsłonach
  5. Komponowanie profesjonalnej karty menu dostosowanej do charakterystyki lokalu i Gości
  6. Najnowsze trendy /tiki koktajle, kule lodowe, bittery, maturacja koktajli/

Post-test

Ilość godzin szkoleniowych: 56 / 7 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Wymagania dotyczące udziału w kursie – ukończone 18 lat.

Prowadzący m.in. Mariusz Mureńko, Marcin Włodarczyk

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 18 lat, wykształcenie  minimum podstawowe, ukończony kurs barmański I stopnia i/lub doświadczenie na stanowisku barman.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia będzie potrafi zarządzać barem, posiada wiedzę na temat pracy barmana, zna podstawy baristyki oraz sommelierstwa, umiejętnie potrafi  rozliczać i organizować bar.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia potrafi zarządzać barem, posiada wiedzę na temat pracy barmana, zna podstawy baristyki oraz sommelierstwa, umiejętnie potrafi  rozliczać i organizować bar.

15 - 21Styczeń

Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

15 stycznia 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 1,720.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
12 - 18Luty

Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

12 lutego 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 1,720.00 Dostępne miejsca
Zapisz się