Kurs baristyczny II stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Kurs baristyczny II stopnia to szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy. Kurs skupia się na Latte Art –  to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.

Dobra kawa smakuje dobrze bez dodatku cukru i mleka. Dobrze zaparzony czarny napar ma lekko wyczuwalną kwasowość i goryczkę oraz jest bogaty w aromaty. Jak dobrą kawę przygotować? Konieczne są dwa czynniki: dobre ziarno kawy i oczywiście umiejętność jej zaparzenia.

Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Baristycznego wg autorskiego programu. Posiadamy również aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo  ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie baristycznym II stopnia w języku polskim,  honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

I Dzień: 

Pre-test

/Wprowadzenie/

  1. Herbata
  2. Czekolada
  3. Kawa
  • palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single
  • kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?
  • obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka
  • czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najleszych kaw świata
  • Perfecto Espresso
  • Włoskie normy espresso i cappuccino
  • Kawy klasyczne – przegląd kaw
  • Estetyka pracy

 

II Dzień:

  1. Czynniki parzenia kawy
  • Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
  • Temperatura wody
  • Rodzaj wody
  • Techniki zalewania
  • Czas parzenia kawy
  1. Alternatywne metody parzenia kawy
  • French press
  • Mokka
  • Drip
  • Aeropress
  • Chemex
  • Coffee Syphon
  1. Warsztaty
  • Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
  • Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta
  1. Cup Tasting
  • umiejętności rozpoznawania rodzajów  kawy oraz określania profilów smakowych
  • coffee in good spirits
  • wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami

III Dzień: /Latte Art/

  1. Rodzaje mleka
  • mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura
  • mechanika free pouringu
  • wzory lane z ręki (free pouring)
  • wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne
  • kosmetyka wzorów
  1. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu

Post-test

Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń

Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń

Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.

Ilość godzin szkoleniowych: 24 / 3 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in.  Kamil Utzig, Michał Ossowski

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe, ukończony kurs baristyczny I stopnia i/lub doświadczenie na stanowisku barista.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie będzie znał różne rodzaje kawy, herbaty i czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy. Będzie posiadał wiedzę na temat różnych rodzajów mleka. Będzie znał i potrafił wykorzystywać alternatywne metody parzenia kawy. Absolwent szkolenia nauczy się jak czyścić i konserwować sprzęt baristyczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenie zna różne rodzaje kawy, herbaty i czekolady oraz wpływ czynników na parzenie kawy. Posiada wiedzę na temat różnych rodzajów mleka. Zna i wykorzystuje alternatywne metody parzenia kawy. Absolwent szkolenia potrafi czyścić i konserwować sprzęt baristyczny.

02 - 04Luty

Kurs baristyczny II stopnia

2 lutego 2018 790.00 Dostępne miejsca
Zapisz się