Kurs cukierniczy I stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Zajęcia odbywają się na terenie KSR oraz profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Cukiernictwa. Kurs trwa 16 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie cukierniczym I stopnia, w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

I Dzień:

Pre-test

1.Podstawowy sprzęt wykorzystywany w cukiernictwie

2.Wykorzystanie technik cukierniczych nie tylko w cukierni

3.Omówienie różnych rodzajów ciast

  • biszkoptowe,
  • drożdżowe,
  • kruche,
  • parzone,
  • cygaretkowe

4.Ciasteczka bankietowe

  • ciastka z nadzieniem,
  • trufle

5.Dekoracje z masy cukrowej

 II Dzień:

1.Różne techniki wykonywania tortów

2.Zastosowanie sosów angielskich w produkcji deserów

3.Zastosowanie owoców w produkcji mas i kremów

4.Desery talerzowe:

  • klasyczne desery w nowoczesnym wydaniu,
  • elementy kuchni molekularnej,
  • kruszonki i ziemie jadalne

5.Czekolada:

  • omówienie różnych rodzajów czekolady,
  • temperowanie czekolady,
  • wykonanie dekoracji czekoladowych i pralin.

Post-test

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Ilość godzin szkoleniowych: 16/2 dni

Prowadzący m.in. Michał Cienki, Zbigniew Sonik, Dawid Makurat

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie  minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik, posiądzie umiejętności pracy w cukierni oraz kawiarni. Będzie potrafił przygotowywać ciasta, desery oraz praliny. Nauczy się pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik, posiada umiejętności pracy w cukierni oraz kawiarni. Samodzielnie Przygotowuje ciasta, desery oraz praliny. Potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole.

10 - 11Marzec

Kurs cukierniczy I stopnia

10 marca 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 790.00 Zapis na listę rezerwową - skontaktuj się z nami
Zapisz się
14 - 15Kwiecień

Kurs cukierniczy I stopnia

14 kwietnia 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 790.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
12 - 13Maj

Kurs cukierniczy I stopnia

12 maja 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 790.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
09 - 10Czerwiec

Kurs cukierniczy I stopnia

9 czerwca 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 790.00 Dostępne miejsca
Zapisz się