Kurs cukierniczy I stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Zajęcia odbywają się na terenie KSR oraz profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Cukiernictwa. Kurs trwa 16 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie cukierniczym I stopnia, w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

I Dzień:

Pre-test

  1. Omówienie środków spożywczych oraz spulchniających i ich zastosowanie
  2. Podstawowy sprzęt w cukierni i jego zastosowanie
  3. Ciasta kruche i biszkoptowe
  4. Tarta na słono i słodko
  5. Dekoracje w karmelu i czekoladzie
  6. Czekoladki i praliny

 II Dzień:

  1. Torty i ich podział oraz sposoby dekoracji
  2. Podstawowe masy i kremy
  3. Lukier plastyczny, sposoby barwienia
  4. Eleganckie dekoracje z lukru plastycznego
  5. Ciasteczka bankietowe i finger food
  6. Ciasta na zimno
  7. Klasyczne desery i ich nowoczesne dekoracje

Post-test

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Ilość godzin szkoleniowych: 16/2 dni

Prowadzący m.in. Michał Cienki, Zbigniew Sonik, Dawid Makurat

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie  minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik, posiądzie umiejętności pracy w cukierni oraz kawiarni. Będzie potrafił przygotowywać ciasta, desery oraz praliny. Nauczy się pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole. Pozna podstawy zasad GMP i GHP.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik, posiada umiejętności pracy w cukierni oraz kawiarni. Samodzielnie Przygotowuje ciasta, desery oraz praliny. Potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole. Zna podstawy zasad GMP i GHP.

09 - 10Grudzień

Kurs cukierniczy I stopnia

9 grudnia 2017 Gdyńska 31, Kraków, Polska 790.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
13 - 14Styczeń

Kurs cukierniczy I stopnia

13 stycznia 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 790.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
10 - 11Luty

Kurs cukierniczy I stopnia

10 lutego 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 790.00 Dostępne miejsca
Zapisz się