Kurs cukierniczy I stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Zajęcia odbywają się na terenie KSR oraz profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Cukiernictwa. Kurs trwa 16 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie cukierniczym I stopnia, w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

Kurs cukierniczy I stopnia ma na celu zapoznać uczestników z większością technik używanych w tradycyjnym, jak i nowoczesnym cukiernictwie.

Post-test.

Zastosowanie tradycyjnych receptur w nowoczesnym cukiernictwie:

  1. Glazury lustrzane tzw. mirror glaze.
  2. Biszkopty suche i mokre.
  3. Tartoletki.
  4. Karmelizowanie orzechów.
  5. Torty mrożone- podstawy.
  6. Mono porcje – podstawy.
  7. Musy czekoladowe i owocowe.
  8. Agar- zastosowanie.
  9. Serniki na zimno i na ciepło.
  10. Toffi – płynne oraz krówka – zastosowanie.
  11. Bezy jako element dekoracyjny.
  12. Ptysie w klasycznym jak i nowoczesnym wydaniu.
  13. Masło kakaowe – izolacje, zamszowanie, dekoracje.
  14. Klasyczne kremy cukiernicze.
  15. Czekolada – wstęp, temperowanie, zastosowanie i dekoracje.

Post-test.

Wszystkie kursy będą modyfikowane pod sezonowość produktu, oraz okresy świąteczne.

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Ilość godzin szkoleniowych: 16/2 dni

Prowadzący m.in. Michał Węcławek, Marta Noszczyk, Marta Staszel.

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie  minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik, posiądzie umiejętności pracy w cukierni oraz kawiarni. Będzie potrafił przygotowywać ciasta, desery oraz praliny. Nauczy się pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik, posiada umiejętności pracy w cukierni oraz kawiarni. Samodzielnie Przygotowuje ciasta, desery oraz praliny. Potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole.

28 - 29Wrzesień

Kurs cukierniczy I stopnia

28 września 2019 Gdyńska 31, Kraków, Polska 890.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
05 - 06Październik

Kurs cukierniczy I stopnia

5 października 2019 Gdyńska 31, Kraków, Polska 890.00 Zapis na listę rezerwową - skontaktuj się z nami
Zapisz się
09 - 10Listopad

Kurs cukierniczy I stopnia

9 listopada 2019 Gdyńska 31, Kraków, Polska 890.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
07 - 08Grudzień

Kurs cukierniczy I stopnia

7 grudnia 2019 Gdyńska 31, Kraków, Polska 890.00 Dostępne miejsca
Zapisz się