Kurs cukierniczy II stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Zajęcia odbywają się na terenie KSR. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Cukiernictwa. Kurs trwa 30 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie cukierniczym II stopnia, w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

Pre-test

  1. Przygotowywanie tortów, wykonywanie dekoracji oraz figurek
  2. Kremy angielskie i ich aromatyzowane zioła, przyprawy niecodzienne
  3. Masa marcepanowa/ticino
  4. Czekolada – zdobienia
  5. Karmel – zdobienia
  6. Ciastka, ciasta i desery bezglutenowe
  7. Pierniki, pierniczki, keksy
  8. Serniki
  9. Tapioka i jej zastosowanie
  10. Ziemie piaski kruszonki chrunche
  11. Różne smaki ciasta cygaretkowego
  12. Słone i słodkie makaroniki
  13. Creme brulle w różnych odsłonach
  14. Desery molekularne
  15. Granity sorbety
  16. Niecodzienne lody

Post-test

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Ilość godzin szkoleniowych: 24/3 dni

Prowadzący m.in. Michał Cienki, Zbigniew Sonik, Dawid Makurat

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik.. Samodzielnie będzie potrafił przygotować ciasta, desery bezglutenowe oraz lody i sorbety. Będzie posiadał wiedzę dotyczącą obróbki karmelu i czekolady oraz będzie samodzielnie wykonywał z nich zdobienia. Pozna zastosowanie tapioki. Będzie potrafił przygotować desery molekularne.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych na stanowisku cukiernik. Samodzielnie potrafi przygotować ciasta, desery bezglutenowe oraz lody i sorbety. Ma wiedzę dotyczącą obróbki karmelu i czekolady oraz samodzielnie wykonuje z nich zdobienia. Zna zastosowanie tapioki. Przygotowuje desery molekularne.

02 - 04Luty

Kurs cukierniczy II stopnia

2 lutego 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 1,100.00 Dostępne miejsca
Zapisz się