Kurs dla kucharzy II stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Kurs dla Kucharzy II-go stopnia, pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza.

Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 40 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie dla Kucharzy II stopnia w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

I DZIEŃ:

Pre-test

/ Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  1. Praca kucharza i jego obowiązki
  2. Struktura organizacyjna kuchni
  3. Profesjonalny strój
  4. Higiena pracowników działu produkcyjnego
  5. Tworzenie receptur, standaryzacja
  6. Kalkulacje potraw, FOOD COST
  7. Tworzenie karty menu i jej analiza
  8. Zasady komponowania menu okolicznościowego
  9. Słownictwo używane w gastronomii
  10.  Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
  • przyjęcie surowców
  • magazynowanie towaru
  • schemat technologiczny
  • opis produktu
  • alergeny
  • analiza zagrożeń
  • krytyczne punkty kontroli

II – V DZIEŃ:

/Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Przygotowywanie przystawek, zup, dań głównych(mącznych, rybnych, mięsnych), deserów zgodnie z zaproponowanym menu
  2. Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
  3. Nowoczesny design potraw

Post-test

PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:

I – przystawki:

  • Sushi min.: Nigiri, Maki, Uramaki
  • Ośmiornica w sosie marinara podana z sepią
  • Tatar z łososia z sosem orzechowo – kokosowym
  • Cheviche z pstrąga z salsą avocado
  • Kaczka nadziewana orzechami z sosem porto i groszkiem cukrowym
  • Raraka z kawiorem i puszystym sosem śmietanowym
  • Mozzarella zapiekana ze świeżym szpinakiem w chrupiącej tortilli

II – zupy:

  • Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi
  • Krem dyniowy z kardamonem i pomarańczą
  • Ciorba perisorare z knedelkami drobiowymi
  • Krem rakowy z sambalem i sosem aioli

III – dania główne:

  • Tournedos z polędwicy wołowej z masłem cafe de paris, sosem z czerwonego wina
  • Rostbef wołowy sous vide z sosem bernaise, pommes douche i grilowanymi szparagami
  • Górka cielęca z sosem dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami
  • Kurczak na sposób pilzeński, sos piwny, tarta marchewkowa
  • Gulasz szegedey z czeskimi knedlami
  • Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru
  • Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem

IV – ryby:

  • Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym
  • Gravlax z sosem beszamelowym
  • Pstrąg pieczony w czosnku z sosem porowo – migdałowym
  • Sandacz w sosie z białego wina na postumencie szpinaku smażonego w czosnku

V – desery:

  • Torcik czekoladowy z majonezem
  • Tort szwarcwaldzki z wiśniową frużeliną
  • Tort śmietankowo – malinowy
  • Fondant czekoladowy z sercem chili
  • Lody o smaku mango
  • Semifreddo orzechowe
  • Tarta borówkowa z lodami waniliowymi

Ilość godzin szkoleniowych: 40/5 dni

Prowadzący m.in. Paweł Wojtyga, Marcin Włodarczyk, Zbigniew Sonik

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia pozna nowe technologie i trendy w gastronomii. Będzie potrafił przygotowywać catering i organizować przyjęcia. Zdobędzie wiedzę na temat kuchni świata oraz będzie potrafił przygotować przystawki, zupy, dania główne, desery.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia zna nowe technologie i trendy w gastronomii. Potrafi przygotowywać catering i organizować przyjęcia. Posiada wiedzę na temat kuchni świata. Potrafi przygotować przystawki, zupy, dania główne, desery.

04 - 08Grudzień

Kurs dla kucharzy II stopnia

4 grudnia 2017 Gdyńska 31, Kraków, Polska 1,590.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
08 - 12Styczeń

Kurs dla kucharzy II stopnia

8 stycznia 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 1,590.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
05 - 09Luty

Kurs dla kucharzy II stopnia

5 lutego 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 1,590.00 Dostępne miejsca
Zapisz się