Kurs dla Kucharzy (menu II), pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.
Kurs dla kucharzy (menu II)
Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza.
Kurs kucharski II stopnia
Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 40 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie dla Kucharzy w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.
Grafik szkoleń
Wybierz i zarezerwuj szkolenie
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.
Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w KSR.
Pozostajemy do Państwa dyspozycji po zakończonym szkoleniu doradzając i odpowiadając na wszelkie pytania związane z gastronomią.
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji kursu pod względem organizacyjnym tzn. zamiany tematów względem dni, jednak tematyka pozostanie ta sama.
Program szkolenia “Kurs kucharski II stopnia”
I DZIEŃ:
Pre-test
/ Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna
- Praca kucharza i jego obowiązki
- Struktura organizacyjna kuchni
- Profesjonalny strój
- Higiena pracowników działu produkcyjnego
- Tworzenie receptur, standaryzacja
- Kalkulacje potraw, FOOD COST
- Tworzenie karty menu i jej analiza
- Zasady komponowania menu okolicznościowego
- Słownictwo używane w gastronomii
- Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
- przyjęcie surowców
- magazynowanie towaru
- schemat technologiczny
- opis produktu
- alergeny
- analiza zagrożeń
- krytyczne punkty kontroli
II – V DZIEŃ:
/Część praktyczna- praca w kuchni/
- Przygotowywanie przystawek, zup, dań głównych(mącznych, rybnych, mięsnych), deserów zgodnie z zaproponowanym menu
- Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
- Nowoczesny design potraw
Post-test
PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:
I – przystawki:
- Sushi min.: Nigiri, Maki, Uramaki
- Ośmiornica w sosie marinara podana z sepią
- Tatar z łososia z sosem orzechowo – kokosowym
- Cheviche z pstrąga z salsą avocado
- Kaczka nadziewana orzechami z sosem porto i groszkiem cukrowym
- Raraka z kawiorem i puszystym sosem śmietanowym
- Mozzarella zapiekana ze świeżym szpinakiem w chrupiącej tortilli
II – zupy:
- Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi
- Krem dyniowy z kardamonem i pomarańczą
- Ciorba perisorare z knedelkami drobiowymi
- Krem rakowy z sambalem i sosem aioli
III – dania główne:
- Tournedos z polędwicy wołowej z masłem cafe de paris, sosem z czerwonego wina
- Rostbef wołowy sous vide z sosem bernaise, pommes douche i grilowanymi szparagami
- Górka cielęca z sosem dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami
- Kurczak na sposób pilzeński, sos piwny, tarta marchewkowa
- Gulasz szegedey z czeskimi knedlami
- Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru
- Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem
IV – ryby:
- Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym
- Gravlax z sosem beszamelowym
- Pstrąg pieczony w czosnku z sosem porowo – migdałowym
- Sandacz w sosie z białego wina na postumencie szpinaku smażonego w czosnku
V – desery:
- Torcik czekoladowy z majonezem
- Tort szwarcwaldzki z wiśniową frużeliną
- Tort śmietankowo – malinowy
- Fondant czekoladowy z sercem chili
- Lody o smaku mango
- Semifreddo orzechowe
- Tarta borówkowa z lodami waniliowymi
Kup szkolenie online:
27 czerwiec - 01 lipiec |
Kurs Szef Kuchni |
Zapisz się |
01 lipiec |
Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
04 - 08lipiec |
Kurs Szef Kuchni |
Zapisz się |
08 lipiec |
Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
11 - 15lipiec |
Kurs Szef Kuchni |
Zapisz się |
15 lipiec |
Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
18 - 22lipiec |
Kurs Szef Kuchni |
Zapisz się |
22 lipiec |
Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
25 - 29lipiec |
Kurs Szef Kuchni |
Zapisz się |
29 lipiec |
Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE |
Zapisz się |
Ilość godzin szkoleniowych: 40/ 5 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Istnieje możliwość skorzystania z pojedynczych dni w trakcie kursu, koszt 490 PLN/dzień
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu
Metody nauki
Ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.
Wymagania dotyczące udziału w kursie
Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.
Cele kształcenia
Absolwent szkolenia pozna nowe technologie i trendy w gastronomii. Będzie potrafił przygotowywać catering i organizować przyjęcia. Zdobędzie wiedzę na temat kuchni świata oraz będzie potrafił przygotować przystawki, zupy, dania główne, desery.
Efekty uczenia się
Absolwent szkolenia zna nowe technologie i trendy w gastronomii. Potrafi przygotowywać catering i organizować przyjęcia. Posiada wiedzę na temat kuchni świata. Potrafi przygotować przystawki, zupy, dania główne, desery.
Aktualne zapisy na kurs szefa kuchni II stopnia
Terminy kursów
Oferty pracy w gastronomii
Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.