Kurs dla kucharzy (menu II)

Kurs dla Kucharzy (menu II), pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza.

Kurs kucharski II stopnia

Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 40 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie dla Kucharzy w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w KSR.

Pozostajemy do Państwa dyspozycji po zakończonym szkoleniu doradzając i odpowiadając na wszelkie pytania związane z gastronomią.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji kursu pod względem organizacyjnym tzn. zamiany tematów względem dni, jednak tematyka pozostanie ta sama.

Program szkolenia “Kurs kucharski II stopnia”

I DZIEŃ:

Pre-test

/ Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  1. Praca kucharza i jego obowiązki
  2. Struktura organizacyjna kuchni
  3. Profesjonalny strój
  4. Higiena pracowników działu produkcyjnego
  5. Tworzenie receptur, standaryzacja
  6. Kalkulacje potraw, FOOD COST
  7. Tworzenie karty menu i jej analiza
  8. Zasady komponowania menu okolicznościowego
  9. Słownictwo używane w gastronomii
  10.  Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
  • przyjęcie surowców
  • magazynowanie towaru
  • schemat technologiczny
  • opis produktu
  • alergeny
  • analiza zagrożeń
  • krytyczne punkty kontroli

II – V DZIEŃ:

/Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Przygotowywanie przystawek, zup, dań głównych(mącznych, rybnych, mięsnych), deserów zgodnie z zaproponowanym menu
  2. Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
  3. Nowoczesny design potraw

Post-test

PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:

I – przystawki:

  • Sushi min.: Nigiri, Maki, Uramaki
  • Ośmiornica w sosie marinara podana z sepią
  • Tatar z łososia z sosem orzechowo – kokosowym
  • Cheviche z pstrąga z salsą avocado
  • Kaczka nadziewana orzechami z sosem porto i groszkiem cukrowym
  • Raraka z kawiorem i puszystym sosem śmietanowym
  • Mozzarella zapiekana ze świeżym szpinakiem w chrupiącej tortilli

II – zupy:

  • Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi
  • Krem dyniowy z kardamonem i pomarańczą
  • Ciorba perisorare z knedelkami drobiowymi
  • Krem rakowy z sambalem i sosem aioli

III – dania główne:

  • Tournedos z polędwicy wołowej z masłem cafe de paris, sosem z czerwonego wina
  • Rostbef wołowy sous vide z sosem bernaise, pommes douche i grilowanymi szparagami
  • Górka cielęca z sosem dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami
  • Kurczak na sposób pilzeński, sos piwny, tarta marchewkowa
  • Gulasz szegedey z czeskimi knedlami
  • Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru
  • Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem

IV – ryby:

  • Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym
  • Gravlax z sosem beszamelowym
  • Pstrąg pieczony w czosnku z sosem porowo – migdałowym
  • Sandacz w sosie z białego wina na postumencie szpinaku smażonego w czosnku

V – desery:

  • Torcik czekoladowy z majonezem
  • Tort szwarcwaldzki z wiśniową frużeliną
  • Tort śmietankowo – malinowy
  • Fondant czekoladowy z sercem chili
  • Lody o smaku mango
  • Semifreddo orzechowe
  • Tarta borówkowa z lodami waniliowymi

Kup szkolenie online:

30 Listopad - 04 Grudzień

Kurs Szef Kuchni

30 listopada 20204 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
04 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

4 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Szef Kuchni

7 grudnia 202011 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
11 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

11 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
14 - 18Grudzień

Kurs Szef Kuchni

14 grudnia 202018 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
18 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

18 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
21 - 25Grudzień

Kurs Szef Kuchni

21 grudnia 202025 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
25 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

25 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
28 Grudzień - 01 Styczeń

Kurs Szef Kuchni

28 grudnia 20201 stycznia 2021 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
01 Styczeń

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

1 stycznia 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się

Ilość godzin szkoleniowych: 405 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Istnieje możliwość skorzystania z pojedynczych dni w trakcie kursu, koszt 490 PLN/dzień
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia pozna nowe technologie i trendy w gastronomii. Będzie potrafił przygotowywać catering i organizować przyjęcia. Zdobędzie wiedzę na temat kuchni świata oraz będzie potrafił przygotować przystawki, zupy, dania główne, desery.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia zna nowe technologie i trendy w gastronomii. Potrafi przygotowywać catering i organizować przyjęcia. Posiada wiedzę na temat kuchni świata. Potrafi przygotować przystawki, zupy, dania główne, desery.

Aktualne zapisy na kurs szefa kuchni II stopnia

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.