Kurs dla kucharzy (menu I)

Kurs dla Kucharzy, pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.

Szkolenie – kurs kucharski I stopnia

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza. W trakcie zajęć praktycznych pracujemy na następujących rodzajach mięs oraz wyrobach mącznych: ryby, owoce morza, drób, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina, wołowina, dziczyzna, makarony, pierogi i inne.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 40 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA Partnera KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie dla Kucharzy w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.

Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w KSR.

Program szkolenia “Kucharz I stopnia”

I DZIEŃ:
Pre-test
/ Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  1. Praca kucharza i jego obowiązki
  2. Struktura organizacyjna kuchni
  3. profesjonalny strój
  4. Higiena pracowników działu produkcyjnego
  5. Tworzenie receptur, standaryzacja
  6. Kalkulacje potraw, FOOD COST
  7. Tworzenie karty menu i jej analiza
  8. Zasady komponowania menu okolicznościowego
  9. Słownictwo używane w gastronomii
  10.  Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
  • przyjęcie surowców
  • magazynowanie towaru
  • schemat technologiczny
  • opis produktu
  • alergeny
  • analiza zagrożeń
  • krytyczne punkty kontroli

II – V DZIEŃ:

/Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Przygotowywanie przystawek, zup, dań głównych(mącznych, rybnych, mięsnych), deserów zgodnie z zaproponowanym menu
  2. Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
  3. Nowoczesny design potraw

Post-test

PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:

I – przystawki:

  • kurczak balsamico na sałacie wiosennej
  • tatar  klasyczny
  • filet z wędzonej kaczki z żurawiną i jabłkiem podany
  • klasyczny śledź w śmietanie w nowoczesnej formie
  • krewetki na sposób prowansalski
  • galantyna z drobiu
  • mille fueille z parmezanu  i wędzonego łososia z oliwą truflową
  • Quiche lotaryński z konfiturą z czerwonej cebuli

II – sałatki:

  • sałatka grecka
  • sałatka bawarska
  • sałatka Cezar
  • sałatka z zapiekanego koziego sera, marynowanych buraczków w aromacie orzechów nerkowca
  • sałatka coleslaw

III – zupy:

  • krem szpinakowo – pomidorowy w dwóch kolorach podany
  • tradycyjny rosół wołowy z makaronem
  • krem z grzybów leśnych w chlebowej czarce
  • klasyczna francuska zupa cebulowa
  • zupa rybna ala Bouillabaisse z czosnkowym aioli
  • krem brokułowy z wędzonym łosiem i prażonymi migdałami
  • żur z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami
  • minestrone z kurczakiem
  • barszcz czerwony z uszkami

IV – dania główne:

  • pstrąg pieczony w migdałach po młynarsku z sosem porowym
  • łosoś na sosie chrzanowym z migdałami z puree cytrynowym
  • pierś z kurczaka faszerowana mozarellą, czosnkiem i suszonymi pomidorami z ryżem śmietankowym
  • filet z kaczki w pomarańczach z kluseczkami szpinakowo-maślanymi
  • klasyczny sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
  • polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem na sosie kurkowym
  • zraz w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi i ćwikłą
  • gulasz węgierski z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
  • Beef Bourguignon z placuszkami ziemniaczanymi
  • klasyczny Strogonov wołowy z ciemnym pieczywem
  • stek z grillowanej polędwicy wołowej z masłem czosnkowym i szparagami
  • filet z sarny z sosem czekoladowym, brusznicą wsparty na ziemniakach cebulowych
  • pierogi ruskie
  • spaghetti carbonara
  • spaghetti bolognese

V – desery:

  • panna cotta z musem malinowym
  • tiramisu w pucharku podane
  • crepes suzette
  • creme brulee
  • banana Split

Kup szkolenie online:

04 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

4 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Szef Kuchni

7 grudnia 202011 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
11 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

11 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
14 - 18Grudzień

Kurs Szef Kuchni

14 grudnia 202018 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
18 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

18 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
21 - 25Grudzień

Kurs Szef Kuchni

21 grudnia 202025 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
25 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

25 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
28 Grudzień - 01 Styczeń

Kurs Szef Kuchni

28 grudnia 20201 stycznia 2021 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
01 Styczeń

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

1 stycznia 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
04 - 08Styczeń

Kurs Szef Kuchni

4 stycznia 20218 stycznia 2021 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się

Ilość godzin szkoleniowych: 40h / 5 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Istnieje możliwość skorzystania z pojedynczych dni w trakcie kursu, koszt 490 PLN/dzień
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, demonstracje, praca w grupach, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Absolwent posiądzie umiejętności planowania wyżywienia oraz higieny i ochrony zdrowia, przechowywania żywności. Ponad to będzie znał podstawy zasad GMP i GHP oraz systemu HACCP. Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy na kuchni. Będzie znać zasady komponowania potraw. Absolwent po ukończeniu kursu będzie potrafił samodzielnie przygotować potrawy (przystawki, zupy, sosy, dania główne, desery). Będzie również znał typowe potrawy kuchni staropolskiej oraz kuchni regionalnych.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Absolwent posiada również umiejętności planowania wyżywienia oraz higieny i ochrony zdrowia, przechowywania żywności. Ponad to zna podstawy zasad GMP i GHP oraz systemu HACCP. Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy na kuchni. Zna zasady komponowania potraw. Absolwent po ukończeniu kursu potrafi samodzielnie przygotować potrawy (przystawki, zupy, sosy, dania główne, desery). Zna typowe potrawy kuchni staropolskiej oraz kuchni regionalnych.

Aktualne zapisy na kurs kucharski I stopnia

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kursy kucharskie organizujemy również w Twojej okolicy.

Kurs kucharski I stopnia Białystok

Kurs kucharski I stopnia Bydgoszcz

Kurs kucharski I stopnia Gdańsk

Kurs kucharski I stopnia Gorzów Wielkopolski

Kurs kucharski I stopnia Katowice

Kurs kucharski I stopnia Zielona Góra

Kurs kucharski I stopnia Toruń

Kurs kucharski I stopnia Kielce

Kurs kucharski I stopnia Kraków

Kurs kucharski I stopnia Lublin

Kurs kucharski I stopnia Łódź

Kurs kucharski I stopnia Olsztyn

Kurs kucharski I stopnia Warszawa

Kurs kucharski I stopnia Opole

Kurs kucharski I stopnia Poznań

Kurs kucharski I stopnia Białystok

Kurs kucharski I stopnia Rzeszów

Kurs kucharski I stopnia Szczecin

Kurs kucharski I stopnia Wrocław