Kurs dobór wina do potraw – łączenie smaków

Wino i jedzenie należy łączyć, aby wydobyć najlepsze cechy zarówno wina, jak i potraw. Jeśli jednak potrawa i wino zostaną nieprawidłowo połączone, spowoduje to bardzo niekorzystną jakość w jedzeniu lub winie. Różne niekorzystne właściwości mogą obejmować między innymi gorycz, zbyt słodki, nadmiernie alkoholowy smak lub metaliczny.

Szkolenie – dobór wina do potraw – łączenie smaków

Istnieją sposoby na uniknięcie niewłaściwego łączenia potraw i wina. Za każdym razem, gdy łączysz jedzenie i wino, powinny mieć te same cechy. Na przykład aromatyczne czerwone wino byłoby dobrze połączone z gęstym aromatycznym winem, ponieważ oba mają bardzo mocne smaki. Unikaj mieszania i łączenia potraw i win o odmiennych cechach. Na przykład połączenie słodkiego wina ze stekiem miałoby znacznie bardziej niepożądany efekt. Połączenie potraw i wina o odmiennych cechach sprawia, że zarówno posiłek, jak i wino są nieprzyjemnym doświadczeniem.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

W trakcie kursu odpowiadamy na wszelkie zadane przez Państwa pytania, jak również możemy zorganizować dodatkowe spotkanie ze specjalistą z danej dziedziny bez ponoszenia kosztów. Prosimy o zgłaszanie istotnych dla Państwa zagadnień przed kursem, co ułatwi organizację zajęć.

Wino może dodać zupełnie nowego elementu do potrawy, jeśli jest odpowiednio połączone. Jeśli weźmiesz sos maślano-czosnkowy, polej go kurczaka i popij szklanką wina o smaku cytrusowym, to podkreśli i podkreśli cytrusowy smak zioła, tworząc absolutnie pyszny posiłek. Łącząc wino i jedzenie, zawsze staraj się znaleźć sposób na połączenie poszczególnych smaków i stworzyć danie pasujące do wina lub odwrotnie.

Zanim pójdziesz i przygotujesz nowe posiłki dla swoich win, nie zapomnij o kilku ogólnych zasadach. Wina o silnym smaku alkoholu łączmy z daniami takimi jak mięso z grilla i innymi potrawami o bogatej gamie smakowej. Jeśli wino jest zestawione z daniem o lekkim smaku lub aromacie, to wino zdominuje danie i w tym momencie Twój obiad równie dobrze mógłby być kieliszkiem wina, ponieważ tylko tego smakujesz. Wina o wysokiej zawartości garbników dobrze komponują się z potrawami bogatymi w białko lub sól, ale nie pasują do potraw pikantnych lub słodkich. Wybierając wino deserowe, staraj się unikać mieszania bardzo słodkiego wina z bardzo słodkim daniem, ponieważ zrujnuje to doświadczenie. Wolisz łączyć lekko słodkie wino z umiarkowanie słodkim deserem lub odwrotnie, aby Twoje kubki smakowe nie stały się zbyt słodkie.

Zawsze pamiętaj o swoich kubkach smakowych, wybierając, co jeść i pić w połączeniu z jedzeniem i winem. Kiedy siadasz, by napić się wina lub przekąsić, to twoje kubki smakowe są w niebie lub piekle, a nie moje. Pamiętaj więc, że zasięgnięcie porady jest pomocne, jeśli jest wino, którego nienawidzisz, nie pij go i spróbuj czegoś innego. Pamiętaj, aby samemu powąchać i skosztować wina oraz poznać różne rodzaje win, ponieważ pomoże to znaleźć lepsze połączenie potraw i win.

Kup szkolenie online:

07 Marzec

House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE

7 marca 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
08 - 12Marzec

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

8 marca 202112 marca 2021 820.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
08 Marzec

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

8 marca 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
10 - 17Marzec

Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

10 marca 202117 marca 2021 1,720.00 1,500.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
10 Marzec

Sztuka serwisu SZKOLENIE ONLINE

10 marca 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
10 Marzec

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

10 marca 2021 89.00 69.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
11 Marzec

Zakochaj się w winie SZKOLENIE ONLINE

11 marca 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
14 Marzec

House-Bar zmiksuj to sam SZKOLENIE ONLINE

14 marca 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
15 - 19Marzec

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

15 marca 202119 marca 2021 820.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
15 Marzec

Sztuka barmańska – profesjonalny barman SZKOLENIE ONLINE

15 marca 2021 49.00 45.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się

Ilość godzin szkoleniowych: 8 / 1 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu

Aktualne zapisy na kurs dobór wina do potraw – łączenie smaków

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kursy dobór wina do potraw – łączenie smaków organizujemy również w Twojej okolicy.

Kurs – dobór wina do potraw Białystok

Kurs – dobór wina do potraw Bydgoszcz

Kurs – dobór wina do potraw Gdańsk

Kurs – dobór wina do potraw Gorzów Wielkopolski

Kurs – dobór wina do potraw Katowice

Kurs – dobór wina do potraw Zielona Góra

Kurs – dobór wina do potraw Toruń

Kurs – dobór wina do potraw Kielce

Kurs – dobór wina do potraw Kraków

Kurs – dobór wina do potraw Lublin

Kurs – dobór wina do potraw Łódź

Kurs – dobór wina do potraw Olsztyn

Kurs – dobór wina do potraw Warszawa

Kurs – dobór wina do potraw Opole

Kurs – dobór wina do potraw Poznań

Kurs – dobór wina do potraw Białystok

Kurs – dobór wina do potraw Rzeszów

Kurs – dobór wina do potraw Szczecin

Kurs – dobór wina do potraw Wrocław