Kurs florystyczny I stopnia

Od świeżych owoców po kwiaty lukru, owocowe i kwiatowe dodatki nadają ciastom zupełnie nowy wymiar, który można wykorzystać w celu uzyskania dodatkowego koloru i odcieni, kontrastującej tekstury lub po prostu do aromatyzowania opiłków lub samego ciasta . Dodanie tych prostych elementów do dekoracji ciast jest czasem jednym z najprostszych, ale wartościowych pomysłów, jakie możesz zrobić, zwłaszcza jeśli owoce i kwiaty są łatwo dostępne w Twojej okolicy.

Szkolenie – florystyka

Użycie plastrów kiwi, plasterków pomarańczy, truskawek, a czasem winogron jest idealne do ułożenia na wierzchu ciasta, a następnie polewą cukrem słodkim lub syropem klonowym lub stopioną galaretką. Pokrojone w plasterki świeże figi lub daktyle z pestkami, posypane gałkami świeżej bitej śmietany i ozdobnie na biszkopcie tworzą artystycznie wyglądające ciasto.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Oto osiem najbardziej podstawowych kompozycji kwiatowych, których podczas szkolenia będziemy się uczyć:

Układy poziome – tego typu układy są wykonywane przy użyciu płytkich pojemników i używają taśmy kotwiącej i pianki kotwiącej, aby utrzymać konstrukcję na miejscu.
– Aranżacje pionowe – to te, które często widzisz w wazonach i donicach o wysokich, ale swobodnie płynących kształtach.
– Trójkątne aranżacje – Mówiąc o trójkątnych aranżacjach, w zasadzie dostajesz kwiaty ułożone za pomocą płytkiego wazonu lub miski z wysokim kwiatem pośrodku i innymi kwiatami ułożonymi w taki sposób, że ostateczna kompozycja tworzy trójkąt.
– Układ półksiężyca – układ ten ma kształt półksiężyca z górną i dolną częścią układu zwężającego się i zakrzywionego do wewnątrz, tworząc kształt półksiężyca.
– Układ owalny – ten typ aranżacji ma gęsty centralny bukiet kwiatów i powoli zwężającą się górę oraz kwiatowy zwis, który również zwęża się u dołu.
– Minimalna aranżacja – ta kompozycja kwiatowa jest inspirowana japońską sztuką Ikebany z bardzo małą ilością kwiatów ułożonych w stylu, który jest nadal bardzo atrakcyjny pomimo minimalnej ilości użytych kwiatów.
– Lazy S – to jedna z aranżacji, która często wymaga użycia kwiatów z zakrzywionymi łodygami, aby pomóc Ci uzyskać odpowiedni kształt.
– Wolnostojąca – często wolnostojąca aranżacja to taka, w której kwiaciarnia daje upust swojej wyobraźni i układa kwiaty w płytkim pojemniku według własnego uznania za pomocą pianki kwiatowej, taśmy kwiatowej i glinki kwiatowej.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie oraz pozostajemy do Państwa dyspozycji po zakończonym szkoleniu doradzając i odpowiadając na wszelkie pytania związane z gastronomią.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji kursu pod względem organizacyjnym tzn. zamiany tematów względem dni, jednak tematyka pozostanie ta sama.

Kup szkolenie online:

Kursy dostępne wkrótce

Ilość godzin szkoleniowych: 8 / 1 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu

Aktualne zapisy na kurs florystyczny

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kursy florystyczne organizujemy również w Twojej okolicy.

Kurs florystyczny Białystok

Kurs florystyczny Bydgoszcz

Kurs florystyczny Gdańsk

Kurs florystyczny Gorzów Wielkopolski

Kurs florystyczny Katowice

Kurs florystyczny Zielona Góra

Kurs florystyczny Toruń

Kurs florystyczny Kielce

Kurs florystyczny Kraków

Kurs florystyczny Lublin

Kurs florystyczny Łódź

Kurs florystyczny Olsztyn

Kurs florystyczny Warszawa

Kurs florystyczny Opole

Kurs florystyczny Poznań

Kurs florystyczny Białystok

Kurs florystyczny Rzeszów

Kurs florystyczny Szczecin

Kurs florystyczny Wrocław