Kurs kelnerski – Ekstra serwis poziom mistrzowski

Plan i szczegóły szkolenia:

Kurs kelnerski – ekstra serwis – poziom mistrzowski pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do przygotowania i serwowania potraw przy Gościu.

Pierwsza część szkolenia – teoretyczna zawiera tematykę zasad nakrywania, rodzajów serwisu, zasad doboru trunków do dań, komponowania profesjonalnego menu specjalistycznego sprzętu i nomenklatury kelnerskiej.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię tranżerowania mięs, serwisu nietypowych potraw, filetowania ryb i owoców oraz flambirowania potraw.

Zapewniamy profesjonalny, wysokiej jakości sprzęt restauracyjno – kelnerski oraz doświadczonego trenera. Kurs trwa 18 godzin szkoleniowych, jest realizowany w dwa następujące po sobie dni.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie kelnerskim Ekstra serwis – poziom mistrzowski, w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Program

I Dzień:

Pre-test

  1. Przygotowanie zastawy stołowej do podania dań
  2. Rodzaje serwisów ich zastosowanie oraz profesjonalne wykorzystanie

serwis niemiecki, francuski, angielski, rosyjski

TRANŻEROWANIE: sprzęt do tranżerowania: noże, deski, uchwyty, sprzęt specjalistyczny

Tranżerowanie mięs, serwis i dekoracja

cielęcina: gicz cielęca z kością lub żebra cielęce

jagnięcina: kotleciki jagnięce lub udziec jagnięcy

drób: kurczę faszerowane

SERWIS:

owoce morza: homar, ostryga, krewetka, inne

mięczaki: ślimaki

SERY:

Prawidłowe przygotowanie deski serów:

– prawidłowe krojenie i serwis różnych gatunków: camembert, brie, roquefort, gruyere

II Dzień:

FILETOWANIE: sprzęt do filetowania: /sztućce, deski, sprzęt specjalistyczny/

  1. Filetowanie ryb, serwis i dekoracja

– filetowanie ryb

/pstrąg gotowany, dorsz, dorada lub makrela/

  1. Filetowanie owoców

– ananas, melon, banan, jabłko, grapefruit, kiwi

FLAMBIROWANIE: sprzęt do flambirowania: /wózek, naczynia, sprzęt specjalistyczny/

 

MENU:

steak wołowy – różne formy wysmażenia

wątróbka z calvadosem i jabłkami

krewetki w białym winie z czosnkiem i oliwą

Crepes Suzette – francuskie naleśniki

Truskawki lub banan flambirowane

 

Post-test

Ilość godzin szkoleniowych: 16 / 2 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Szymon Kohut, Marcin Włodarczyk, Paweł Wojtyga

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe, doświadczenie na stanowisku kelner.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia pozna rodzaje serwisów i ich zastosowanie, będzie potrafił przygotować zastawy stołowe do podania dań. Pozna sprzęt do tranżerowania i filetowania i będzie potrafił go używać. Absolwent kursu nauczy się prawidłowo przygotować deskę serów oraz pozna sprzęt do flambirowania i będzie umiał z niego korzystać.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia zna rodzaje serwisów i ich zastosowanie, potrafi przygotować zastawy stołowe do podania dań. Zna sprzęt do tranżerowania i filetowania oraz potrafi go używać. Absolwent kursu potrafi prawidłowo przygotować deskę serów oraz zna sprzęt do flambirowania i potrafi go używać.

26 - 27Luty

Kurs Kelnerski Ekstra Serwis poziom mistrzowski

26 lutego 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 890.00 Dostępne miejsca
Zapisz się