Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie kelnerskim Ekstra serwis – poziom mistrzowski, w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.
Program szkolenia “Manager gastronomii”
I Dzień:
Pre-test
- Przygotowanie zastawy stołowej do podania dań
- Rodzaje serwisów ich zastosowanie oraz profesjonalne wykorzystanie
serwis niemiecki, francuski, angielski, rosyjski
TRANŻEROWANIE: sprzęt do tranżerowania: noże, deski, uchwyty, sprzęt specjalistyczny
Tranżerowanie mięs, serwis i dekoracja
cielęcina: gicz cielęca z kością lub żebra cielęce
jagnięcina: kotleciki jagnięce lub udziec jagnięcy
drób: kurczę faszerowane
SERWIS:
owoce morza: homar, ostryga, krewetka, inne
mięczaki: ślimaki
SERY:
Prawidłowe przygotowanie deski serów:
– prawidłowe krojenie i serwis różnych gatunków: camembert, brie, roquefort, gruyere
II Dzień:
FILETOWANIE: sprzęt do filetowania: /sztućce, deski, sprzęt specjalistyczny/
- Filetowanie ryb, serwis i dekoracja
– filetowanie ryb
/pstrąg gotowany, dorsz, dorada lub makrela/
- Filetowanie owoców
– ananas, melon, banan, jabłko, grapefruit, kiwi
FLAMBIROWANIE: sprzęt do flambirowania: /wózek, naczynia, sprzęt specjalistyczny/
MENU:
steak wołowy – różne formy wysmażenia
wątróbka z calvadosem i jabłkami
krewetki w białym winie z czosnkiem i oliwą
Crepes Suzette – francuskie naleśniki
Truskawki lub banan flambirowane
Post-test