Kurs kelnerski I stopnia

Plan i szczegóły szkolenia:

Jedzenie jest jedną z podstawowych przyjemności dla każdego człowieka. Dobre jedzenie i świetny serwis potrafią czynić cuda. Zaobserwować to można w każdej restauracji. Zadowolony Gość zostawi spory napiwek, odwiedzi nas ponownie i przyprowadzi znajomych. Czy wiesz, jakie zarobki osiągają kelnerzy? Pomyśl, że oprócz wynagrodzenia od pracodawcy dostajesz napiwki, które mogą nawet podwoić Twoje zarobki. Dodatkowym atutem jest praca w miłym otoczeniu, oraz poznawanie nowych ludzi.

Jesteś młodą, energiczną osobą chcącą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe? A może szukasz dodatkowej pracy. Zapoznaj się z ofertą, sprawdź, kim jesteśmy.

Kurs kelnerski dzieli się na dwa etapy. W pierwszym etapie przedstawiamy zasady obsługi Gości indywidualnych. Kładziemy bardzo duży nacisk na restauracyjny savoir vivre oraz techniczne umiejętności naszych słuchaczy. Kurs zawiera takie elementy jak: obsługa konsumenta, serwis dań, serwis wina, serwis champagne i inne istotne zagadnienia.
Podczas drugiego etapu kursu przybliżamy zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Kelnerskiego wg autorskiego programu.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie kelnerskim I stopnia w języku polskim i angielskim, akredytowane przez Małopolskiego Kuratora Oświaty, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

PO UKOŃCZONYM KURSIE ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ODBYCIA BEZPŁATNYCH PRAKTYK W TRZY GWIAZDKOWYM HOTELU.

Program

I DZIEŃ:

1.Pre-test

2. Profesjonalna postawa kelnera:

  • strój, wygląd
  • zasady pracy restauracyjnej
  • zakazane postawy
  • poprawne postawy personelu

3. Zasady funkcjonowania restauracji

4. Przygotowanie stanowiska pracy

  • niezbędnik kelnerski

5.Prezentacja zastawy stołowej

  • porcelana, sztućce, szkło
  • prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju

 

II DZIEŃ:

1. Powtórka zagadnień z dnia wcześniejszego,

2. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek

3. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu

4. Profesjonalne nakrywanie do stołu

  • nakrycie podstawowe, nakrycie rozszerzone, nakrycie zgodne z menu

5. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych

  • powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości

6. Techniki kelnerskie

  • prawidłowe przenoszenie talerzy
  • noszenie tacy
  • zbieranie brudnych naczyń ze stołu

III DZIEŃ:

1. Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych

2. Serwis wina i degustacje potraw

  • typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych
  • charakterystyka podstawowych szczepów (białe i czerwone)
  • wina musujące, słodkie i wzmacniane
  • dobieranie win i degustacja potraw specjalnych

3. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie

  • serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/

4. Zasady organizacji imprez zbiorowych

  • imprezy zasiadane i stojące
  • charakterystyka i organizacja
  • najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.

 

IV DZIEŃ:

1.Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych

2. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna

  • zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia Gościa
  • typologia Gości i metody współpracy
  • up-selling
  • cross-selling
  • sugestywne opisywanie potraw
  • psychologia sprzedaży
  • rozmowy z trudnym Gościem
  • wysoki standard obsługi (wspieranie wizerunku firmy)

3. Post-test

Ilość godzin szkoleniowych: 32/4 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Marcin Włodarczyk, Krzysztof Bajda

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, praca w grupach, studia przypadków, demonstracje, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w restauracji oraz sprzedaży sugestywnej. Będzie potrafił wykonywać  usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych. Absolwent szkolenia będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami.  Zdobędzie umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór  urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod  serwowania potraw i napojów. Absolwent będzie potrafił pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole w miejscu pracy (kawiarni, restauracji).

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenie ma wiedzę na temat pracy w restauracji oraz sprzedaży sugestywnej. Potrafi wykonywać  usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych. Absolwent szkolenia profesjonalnie obsługuje Gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór  urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod  serwowania potraw i napojów. Absolwent potrafi pracować samodzielnie jak również współpracować w zespole w miejscu pracy (kawiarni, restauracji).

27 - 30Listopad

Kurs kelnerski I stopnia

27 listopada 2017 Gdyńska 31, Kraków, Polska 520.00 Dostępne miejsca
Zapisz się
22 - 25Styczeń

Kurs kelnerski I stopnia

22 stycznia 2018 Gdyńska 31, Kraków, Polska 520.00 Dostępne miejsca
Zapisz się