Kurs manager gastronomii

Przedstawiamy PIERWSZY W POLSCE PROFESJONALNY kurs związany z tematyką zarządzania w gastronomii. Produkt powstał na początku 2007 roku jako kompleksowe szkolenie dla Managerów pracujących w hotelach, restauracjach oraz dla inwestorów, którzy rozpoczynają przygodę ze sztuka restauracyjną. Kurs ten jest aktualizowany pod względem stanów prawnych oraz wszelkich nowości branżowych pojawiających się na rynku.

Szkolenie – manager gastronomii

Każdy z Nas wie jak istotną rolę spełnia dobrze wyszkolona, profesjonalna kadra kierownicza. Dlatego też po dogłębnej analizie rynku stworzyliśmy ten oto produkt, który zawiera elementy prawno-ekonomiczne, psychologiczne, kulturowe oraz specjalistyczne przedmioty związane z obsługą Klienta oraz sztukami gastronomicznymi. Program został opracowany przez zespół osób zajmujących się na co dzień profesjonalną pracą w sektorze HoReCa - hotele, restauracje, catering.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie Manager Gastronomii w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

W trakcie kursu odpowiadamy na wszelkie zadane przez Państwa pytania, jak również możemy zorganizować dodatkowe spotkanie ze specjalistą z danej dziedziny bez ponoszenia kosztów. Prosimy o zgłaszanie istotnych dla Państwa zagadnień przed kursem, co ułatwi organizację zajęć.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie oraz pozostajemy do Państwa dyspozycji po zakończonym szkoleniu doradzając i odpowiadając na wszelkie pytania związane z gastronomią.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji kursu pod względem organizacyjnym tzn. zamiany tematów względem dni, jednak tematyka pozostanie ta sama.

Program szkolenia “Manager gastronomii”

Panel I:

Pre-test

  1. Manager gastronomii: cele, zadania, autoprezentacja, style zarządzania
  2. Funkcje Managera: planowanie, organizowanie, kierowanie, kontrola
  3. Rekrutacja pracowników i polityka wynagrodzeń, delegowanie zadań, motywacja
  4. Komunikacja z personelem i trudne rozmowy, konflikty
  5. Elementy psychologii i typy psychologiczne: sangwinik, choleryk, flegmatyk, melancholik
  6. Zabezpieczenie ilościowe personelu, tworzenie grafików pracy, rozliczenia finansowe
  7. FOOD COST: kontrolowanie kosztów oraz kształtowanie sprzedaży

Panel II:

  1. Elementy sztuki kelnerskiej
  2. Organizacja pracy sali
  3. Profesjonalny wygląd i postawa personelu
  4. Zasady doboru i zakupu porcelany, szkła, sztućców, bielizny stołowej
  5. Przygotowanie sali do pracy: planowanie obsługi, cykl życia restauracji
  6. Rodzaje serwisów i ich zastosowanie
  7. Zasady nakrywania do stołu i obsługi Gości
  8. Podstawy organizacji imprez okolicznościowych

Panel III:

  1. Organizacja pracy baru
  2. Personel, wymagania jakościowe pracowników
  3. Zasady tworzenia baru, wymiary, miejsca, sprzęt, szkło itp.
  4. Towaroznawstwo napoi alkoholowych
  5. Elementy miksologii
  6. Podstawy baristyki, podstawowe informacje o kawie: niezbędny sprzęt, kawy klasyczne

Panel IV:

  1. Podstawowe zagadnienia z zakresu prawa pracy
  2. Rodzaje umów cywilnoprawnych i ich zastosowanie
  3. Elementy księgowości, ZUS, US
  4. Nowoczesna promocja i reklama

Panel V:

  1. Prowadzenie obiektu gastronomicznego, rodzaje zakładów gastronomicznych
  2. Ważne elementy przy wyborze miejsca prowadzenia działalności i śledzenie działań konkurencji
  3. Przygotowanie oferty sprzedażowej
  4. Trendy w sztuce restauracyjnej
  5. Cykl życia restauracji i obiektów sektora HoReCa
  6. Dostosowanie funkcji lokalu do klienta docelowego
  7. Sprzedaż sugestywna czyli jak zwiększyć obroty
  8. Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych – koncesja
  9. Nieprawidłowości finansowe – kradzieże i przeciwdziałanie
  10. Karta Menu – zasady tworzenia i kontrolowanie jakości
  11. Tworzenie procedur jakościowych

Panel VI:

  1. Rodzaje sprzętu kuchennego, restauracyjnego i ich zastosowanie
  2. Elementy technologii żywienia
  3. Normy Państwowej/ Powiatowej Inspekcji Sanitarnej
  4. System HACCP w gastronomii tworzenie ksiąg HACCP, ustalanie CCP
  5. Systemy POS – omówienie

Panel VII:

  1. Podstawowe informacje związane ze sztuka sommelierską
  2. Typologia win
  3. Serwis win stałych i modyfikowanych
  4. Dobór win do potraw
  5. Polityka magazynowania win, dobór dostawców
  6. Savoir vivre w pracy – netykieta
  7. Zasady poprawnego stroju, poprawnej komunikacji
  8. Zasady zachowania się przy stole, trudne potrawy, ciekawostki kulinarne
  9. Gafy i ich naprawianie

Post-test

Kup szkolenie online:

07 - 12Grudzień

Kurs manager gastronomii

7 grudnia 202012 grudnia 2020 2,500.00 2,200.00 Dostępne miejsca Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Restaurator – Inwestor Gastronomii

7 grudnia 202011 grudnia 2020 4,500.00 Dostępne miejsca Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
07 Grudzień

Marketing w Sieci dla gastronomii – marketing dla restauracji i hoteli

7 grudnia 2020 1,000.00 900.00 Dostępne miejsca Manager-Zarządzanie-Inwestor, Marketing
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

7 grudnia 202011 grudnia 2020 820.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Szef Kuchni

7 grudnia 202011 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
08 - 10Grudzień

Szkolenie HACCP

8 grudnia 202010 grudnia 2020 490.00 Dostępne miejsca Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor, Warsztaty-tematyczne
Zapisz się
09 - 16Grudzień

Kurs Barmański II stopnia – Manager Baru

9 grudnia 202016 grudnia 2020 1,720.00 1,500.00 Dostępne miejsca Barman-Barista-Sommelier-Kelner, Kursy i szkolenia, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
14 - 19Grudzień

Kurs manager gastronomii

14 grudnia 202019 grudnia 2020 2,500.00 2,200.00 Dostępne miejsca Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
14 - 18Grudzień

Kurs Restaurator – Inwestor Gastronomii

14 grudnia 202018 grudnia 2020 4,500.00 Dostępne miejsca Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
14 Grudzień

Marketing w Sieci dla gastronomii – marketing dla restauracji i hoteli

14 grudnia 2020 1,000.00 900.00 Dostępne miejsca Manager-Zarządzanie-Inwestor, Marketing
Zapisz się

Ilość godzin szkoleniowych: 56 / 7 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Istnieje możliwość skorzystania z pojedynczych dni w trakcie kursu, koszt 490 PLN/dzień
Zapewniamy catering w postaci kawy, herbaty oraz słodkiej przekąski
Zapewniamy lunch w trakcie kursu

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Będzie potrafił planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Zdobędzie wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Będzie potrafił wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiądzie umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to będzie znał podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Będzie znać metody i techniki przygotowania kawy oraz posiadał podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi. Absolwent będzie potrafił profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Potrafi planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Posiada wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Potrafi wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiada umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to zna podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.. Absolwent potrafi profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Aktualne zapisy na kurs managera gastronomii

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Kurs manager gastronomii - realizowany przez: Akademia Sztuki Restauracyjnej

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.