Kurs manager gastronomii – Katowice

Zarządzanie różnego rodzaju lokalami gastronomicznymi jest z pewnością świetną przygodą, ale również nie lada wyzwaniem. Aby ułatwić osobom, chcącym zostać managerami gastronomii pracę, nieprzerwanie od 2007 roku oferujemy wysokiej jakości, opracowane we współpracy ze specjalistami kursy. Odbywają się one w różnych częściach kraju, a na naszej mapie znajdują się także Katowice.

Czym się zajmujemy?

Wieloletnie doświadczenie i współpraca ze specjalistami różnych dziedzin pozwoliły nam stworzyć optymalny panel szkoleniowy na stanowisko manager gastronomii. W ramach tygodniowego szkolenia oferujemy Państwu wiele interesujących i przydatnych informacji, a całość jest zakończona przyjemnym egzaminem i uzyskaniem zaświadczenia renomowanej jednostki - partnera szkoleniowego KSR.

Osobom zainteresowanym jedynie częściowym korzystaniem z naszego szkolenia również dajemy taką możliwość. Każdy chętny do wzięcia udziału tylko w poszczególnych dniach kursu w Katowicach, może zapisać się wyłącznie na poszczególne panele. Bez względu na to, czy kursanci biorą udział we wszystkich panelach, czy nie – zajęcia trwają około 7-8 godzin w ciągu dnia, z wliczoną w ten czas przerwą na lunch (który zapewniamy). Do dyspozycji naszych przyszłych managerów gastronomii pozostawiamy również napoje oraz różnego rodzaju zimne przekąski.

Zakres kursu na managera gastronomii

Podczas poszczególnych paneli, osoby uczestniczące w szkoleniu mogą dowiedzieć się między innymi o podstawowych aspektach związanych z prawem pracy, obowiązkami i prawami pracownika (a także podmiotu zatrudniającego). Poruszamy również częściowo zagadnienia dotyczące rachunkowości, ale także kwestie typowo powiązane z prowadzeniem restauracji.

Naszych kursantów nauczymy, w jaki sposób dokonywać optymalnych dostaw, które pozwolą na zachowanie ciągłości pracy lokalu i jednocześnie nie dopuszczą do strat, pokażemy, jak dobierać wina do posiłków i tworzyć ciekawe drinki. Wszystko to w ramach tygodniowego kursu.

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Będzie potrafił planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Zdobędzie wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Będzie potrafił wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiądzie umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to będzie znał podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Będzie znać metody i techniki przygotowania kawy oraz posiadał podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi. Absolwent będzie potrafił profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Potrafi planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Posiada wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Potrafi wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiada umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to zna podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.. Absolwent potrafi profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Aktualne zapisy na kurs managera gastronomii w Katowicach

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Co daje szkolenie?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, na zakończenie kursu wszyscy przechodzą egzamin. Jego pozytywne ukończenie pozwala na uzyskanie zaświadczenia Krakowskiej Szkoły Restauratorów potwierdzające udział w kursie. Dokument ten jest uznawany przez polskie i zagraniczne podmioty.

Dodatkowo, dołączamy pamiątkowe dyplomy (także w dwóch wersjach językowych), które można zawiesić na ścianie restauracji jako potwierdzenie kompetencji.