Kurs manager gastronomii – Szczecin

Prowadzenie restauracji wbrew pozorom nie jest takie proste, jak wszystkim się wydaje. Jest to bardzo ciężka praca, w szczególności w przypadku, gdy obiekt jest duży, a klientów jest naprawdę wielu. Zatem czym kierować się, wybierając odpowiedniego managera gastronomii? W jaki sposób poszerzyć jego kompetencje?

Odpowiedni manager gastronomii poszukiwany

Przede wszystkim wybierając odpowiedniego managera gastronomii należy mieć świadomość tego, że taka osoba powinna mieć odpowiednie kompetencje. Doświadczenie oraz wiedza są bardzo ważne, jednak nie powinniśmy zapominać o tym, że można je nabyć. Bardzo ważne są odpowiednie cechy charakteru, takie jak między innymi otwartość oraz wysoka kultura, jak również asertywność czy też energiczność.

Mając pracownika niedoświadczonego nie powinniśmy się tym zbytnio przejmować. Obecnie bardzo popularne stają się w ostatnim czasie kursy na managera gastronomii. Przykładowo mieszkając w Szczecinie możemy z powodzeniem wysłać naszych pracowników właśnie na taki kurs. Zatem jakie umiejętności można nabyć na takim kursie oraz czy rzeczywiście jest to potrzebne?

Szkolenie ma managera gastronomii.

Profesjonalna kadra kierownicza ma bardzo duże znaczenie, w szczególności w gastronomii. Nie powinniśmy zapominać o tym, że to właśnie od wspomnianego managera bardzo dużo zależy w przypadku naszej restauracji i pod naszą nieobecność to właśnie ta osoba zarządza niejako naszym majątkiem. Warto więc zainwestować w takiego pracownika, wysyłając go na szkolenie.

To właśnie na takim szkoleniu dokładnie można poznać jakie są podstawowe funkcje zarządzania w restauracji oraz czym tak naprawdę zajmuje się wspomniany manager. Na samym początku będzie przedstawiona dokładna prezentacja stanowiska, jak również dowiemy się, w jaki sposób budować pozytywne relacje z personelem, ponieważ będą to nasi podwładni. Kolejno na szkoleniu można nauczyć się, w jaki sposób delegować zadania oraz jak doceniać pracowników, dzięki stosowaniu w pracy nagród. Bardzo ważną częścią szkolenia jest między innymi budowanie autorytetu managera w zespole, a także zostaną nam przedstawione sposoby karania pracowników w przypadku niewywiązywania się przez nich z obowiązków.

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Będzie potrafił planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Zdobędzie wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Będzie potrafił wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiądzie umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to będzie znał podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Będzie znać metody i techniki przygotowania kawy oraz posiadał podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi. Absolwent będzie potrafił profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Potrafi planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Posiada wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Potrafi wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiada umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to zna podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.. Absolwent potrafi profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Aktualne zapisy na kurs managera gastronomii w Szczecinie

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Rola managera restauracji to także niejako rola marketingowca, który powinien sprawić, aby to miejsce stało się bardziej popularne oraz utrzymało się na rynku. Tym samym dzięki takim szkoleniom będziemy mogli również nauczyć się technik dobrej, a przede wszystkim skutecznej reklamy oraz w jaki sposób nawiązać relacje z klientami.