Kurs manager gastronomii – Toruń

Ofert pracy na managera gastronomii w ostatnim czasie pojawiło się bardzo wiele. Coraz więcej osób decyduje się objąć takie stanowiska. Jednak nie należy zapominać o tym, że wbrew pozorom wcale nie jest to prosta praca. Zatem na czym się skupić w tym przypadku, aby być najlepszym w swoim zawodzie?

Szkolenia są bardzo ważne

Istotnie szkolenia na każdym stanowisku we wszystkich branżach są bardzo ważne. Jednak nie powinniśmy zapominać o tym, że przydają się zwłaszcza w przypadku osób, które obejmują stanowiska kierownicze. To właśnie od takich pracowników bardzo dużo zależy i warto skupić się na tym, aby ich szkolenia były naprawdę przydatne i dużo zmieniły w firmie. Bardzo popularne są między innymi szkolenia managerów, na przykład w gastronomii. Zatem czym powinniśmy się w tym przypadku kierować? Co jest bardzo ważne?

Manager gastronomii w Toruniu poszukiwany

Jeżeli wybierzemy przykładowo Toruń jako miasto, gdzie chcemy odbyć taki kurs powinniśmy pamiętać o tym, że bardzo ważne w tym przypadku jest aby wybrać renomowany ośrodek szkoleniowy. To właśnie tam możemy nauczyć się nie tylko ogólnych zasad, jakich należy przestrzegać podczas zarządzania całą restauracją. Jest także możliwe aby przeszkolić się przede wszystkim z zasad panujących w takich miejscach, jak również nauczymy się w jaki sposób zarządzać pracownikami. Szkolenie także nauczy nas w jaki sposób nawiązywać relacje z klientami, aby nie tylko odwiedzali nas jednorazowo, ale także powracali do naszej restauracji. Podczas takiego kursu również otrzymamy wskazówki, w jaki sposób zadbać o reklamę firmy.

Przede wszystkim należy mieć świadomość tego, że praca jako manager gastronomii wcale nie jest tak prosta, jak wielu osobom się wydaje. Istotnie jest to zarządzanie całą restauracją, w tym także i zespołem. Dla wielu osób jest to bardzo atrakcyjne, jednak nie możemy zapominać o tym, że praca z ludźmi wcale nie jest taka prosta. Przede wszystkim w tym przypadku bardzo kłopotliwe może okazać się to, gdy z niższego stanowiska awansujemy w tej samej restauracji na jej menadżera. Jedynym rozwiązaniem są w takiej sytuacji odpowiednie szkolenia, ponieważ tylko dzięki nim mamy możliwość sprawić, aby oddzielić sprawy z przeszłości i koleżeńskie żarty, a zacząć prowadzić biznes, który wymaga bardzo dużego poświęcenia.

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Będzie potrafił planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Zdobędzie wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Będzie potrafił wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiądzie umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to będzie znał podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Będzie znać metody i techniki przygotowania kawy oraz posiadał podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi. Absolwent będzie potrafił profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Potrafi planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Posiada wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Potrafi wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiada umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to zna podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.. Absolwent potrafi profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Aktualne zapisy na kurs managera gastronomii w Toruniu

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Takie szkolenie może nauczyć nas bardzo wiele, także współpracy z klientem. Nie powinniśmy zapominać o tym, że zostając managerem nie musimy ucinać przyjaźni w pracy, jednak będziemy musieli w tym przypadku skupić się na lepszym zarządzaniu naszym zespołem.