Kurs manager gastronomii – Warszawa

Wbrew pozorom rola managera gastronomii nie jest zbyt prosta. W tym przypadku przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że taka osoba w dużej mierze odpowiedzialna jest nie tylko za całą restaurację, ale także między innymi za kontakt z potencjalnymi klientami nie tylko w lokalu, ale także poza nim, jak również za reklamę restauracji. Zatem w jaki sposób sprawić, aby manager ze wszystkim sobie poradził?

Trudna rola managera

Zdecydowanie wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jednak rola managera w firmie jest często bardzo wymagająca. W tym przypadku należy pamiętać, że to od niego w dużej mierze zależy nie tylko zarządzanie całą restauracją, ale także personelem oraz nawet zamówieniami towaru. Zatem jak można zauważyć, niedoświadczona osoba na tym stanowisku może bardzo szybko się pogubić. Więc w jaki sposób możemy sprawić, aby szybko się odnalazła, a przede wszystkim przyniosła zysk dla restauracji?

Manager gastronomii – szkolenie Warszawa

Doskonałym rozwiązaniem w tej sytuacji jest z pewnością szkolenie. Nawet doświadczony manager powinien systematycznie uczestniczyć w takich szkoleniach, ponieważ to dzięki temu możemy bardzo szybko nie tylko ocenić, jak bardzo zmienił się rynek, ale także poznać wiele różnorodnych nowości.

Z kolei dla niedoświadczonych pracowników dostępne są między innymi szkolenia, na których od początku można poznać zasady panujące w restauracji, a przede wszystkim różne metody zarządzania nią, jak również podległym personelem. Na kursie można także nauczyć się, w jaki sposób delegować zadania oraz jak współpracować z klientami, którzy nie tylko stanowią gości naszych restauracji. Istotna jest także rola reklamy, której także manager na kursie się nauczy.

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Będzie potrafił planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Zdobędzie wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Będzie potrafił wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiądzie umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to będzie znał podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Będzie znać metody i techniki przygotowania kawy oraz posiadał podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi. Absolwent będzie potrafił profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Potrafi planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Posiada wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Potrafi wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiada umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to zna podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.. Absolwent potrafi profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Aktualne zapisy na kurs managera gastronomii w Warszawie

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Należy uświadomić sobie fakt, że rola managera w gastronomii jest bardzo ważna. Obecnie świat nieustannie się zmienia i tym samym w restauracjach aktualnie panują zupełnie inne standardy, niż przykładowo kilkanaście lat temu. Nie powinniśmy zapominać o tym, że na rynku co chwilę pojawiają się także coraz to nowsze rzeczy, dlatego taki manager powinien być na bieżąco jeśli zależy nam na tym, aby restauracja była chętnie odwiedzana przez klientów. Odwiedziny klientów to zysk dla naszej firmy, dlatego warto zainwestować w takiego managera i wysyłać go systematycznie na kursy. To dzięki takim szkoleniom możemy wprowadzić liczne innowacje do naszej restauracji i tym samym zadbać o to, aby stać się silną marką na wymagającym rynku, w szczególności jeśli chodzi o branżę gastronomiczną.