Kurs manager gastronomii – Zielona Góra

Prowadzenie w szczególności większej restauracji może okazać się bardzo dużym wyzwaniem. Jest to bardzo uciążliwe w szczególności w przypadku osób niedoświadczonych. Jeśli mamy takiego pracownika, którego widzielibyśmy na stanowisku managera gastronomii, nie powinniśmy wahać się ani chwili dłużej, tylko zdecydować się na zapisanie go na specjalny kurs. Zatem jeśli znajdujemy się w Zielonej Górze, jaki będzie dla nas najlepszy?

Kurs na managera gastronomii coraz chętniej wybierany

Jeśli Zielona Góra to miasto, gdzie chcemy odbyć szkolenie na managera gastronomii, powinniśmy już na samym początku dokładnie ustalić poziom szkolenia. Jest to bardzo ważne, ponieważ każdy kurs opiera się na zupełnie innej tematyce i tym samym niedoświadczony pracownik na szkoleniu, które byłoby dla niego zbyt trudne może bardzo zniechęcić się do stanowiska.

Tym samym dla początkujących osób na takim kursie przewidziano przede wszystkim dokładne opisanie stanowiska managera gastronomii. Na takim szkoleniu uczymy się od najlepszych, dlatego nie powinniśmy być zbytnio zdziwieni tym, że pewne treści będą się powtarzać lub też będą zbieżne z tym, co już poznaliśmy podczas pracy. Bardzo ważne jest aby wiedza była przekazana kompleksowo, ponieważ każde zagadnienie wiąże się z kolejnym. Kurs zakłada także poznanie technik zarządzania obiektem, jak również personelem, który także podlega managerowi. Nie należy zapominać również o tym, że możliwe będzie nauczenie się technik współpracy oraz negocjacji z kontrahentami oraz klientami. Poznamy również metody skutecznej reklamy i marketingu.

Manager gastronomii – największy sukces każdej restauracji

Przede wszystkim należy pamiętać, że wybierając odpowiedni kurs na managera gastronomii bardzo ważne jest aby dopasować poziom takiego szkolenia do wybranego przez nas pracownika. Jeśli przykładowo nasz manager nigdy do tej pory nie zajmował takiego stanowiska, jednak pracuje w naszej restauracji już jakiś czas, nie powinniśmy obawiać się tego, aby jednak wykupić mu szkolenie na podstawowym poziomie. Dzięki temu bez stresu przejdzie naukę od podstaw i tym samym będziemy pewni, że nic ważnego po drodze nie zostało pominięte.

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, studia przypadków, dyskusje, demonstracje, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum średnie.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenie zdobędzie wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Będzie potrafił planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Zdobędzie wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Będzie potrafił wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiądzie umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to będzie znał podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, będzie potrafił profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, zdobędzie wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Będzie znać metody i techniki przygotowania kawy oraz posiadał podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi. Absolwent będzie potrafił profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia posiada wiedzę na temat pracy w obiektach gastronomicznych oraz zarządzania nimi. Potrafi planować, organizować oraz kontrolować pracę w restauracji. Posiada wiedzę na temat rekrutacji pracowników i polityki wynagrodzeń oraz delegowania zadań i umiejętności motywowania pracowników. Potrafi wspierać personel oraz inspirować go do działania. Absolwent posiada umiejętności budżetowania, tworzenia grafików pracy oraz realizacji założeń finansowych. Ponad to zna podstawy sztuki kelnerskiej, barmańskiej, baristycznej oraz sommelierskiej. Między innymi, potrafi profesjonalnie obsługiwać Gości zgodnie z obowiązującymi standardami, posiada wiedzę na temat pracy za barem, jak również parzenia kawy czy serwisu wina. Zna metody i techniki przygotowania kawy oraz posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa alkoholi i miksologii.. Absolwent potrafi profesjonalnie obsłużyć sprzęt gastronomiczny.

Aktualne zapisy na kurs managera gastronomii w Zielonej Górze

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Takie szkolenie zazwyczaj trwa kilka dni, dlatego bardzo ważne jest, aby zapewnić pracownikowi dzień wolny od pracy. Tylko dzięki temu tak naprawdę zyskamy wykwalifikowanego pracownika, który pomoże nam w naszej restauracji. Jest to bardzo ważne, ponieważ to miejsce tworzą ludzie, a odpowiednie zarządzanie w tym przypadku jest naszym kluczem do sukcesu. Z pewnością pieniądze wydane na szkolenie takiej osoby bardzo szybko się zwrócą.