Kurs savoir-vivre

Plan i szczegóły szkolenia:

Savoir Vivre – wszędzie przejawia się w naszym życiu. Jak być kulturalnym, jak należy się zachować. Na co można sobie pozwolić. Jak spełnić wymogi towarzyskiego bon ton. Trudne pytania? Okazuje się że nie.

Savoir Vivre to nic innego jak spis podstawowych zasad zachowania ludzkiego, dzięki którym ludzka komunikacja staje się prostsza a sposób patrzenia na osoby, które wiedzą jak się zachować imponuje innym.

Korzystając z naszych warsztatów dowiedzą się Państwo jak zachować się w restauracji, podczas oficjalnego przyjęcia, w teatrze czy jak zrobić dobre wrażenie na osobach przeciwnej płci. Co wypada a co nie.

Czy kobiety nie kochają dżentelmenów? Czy mężczyźni nie kochają się w damach? Jak wygląda etykieta dworska lub zwykłego człowieka? Są to pytania, na które z przyjemnością udzielimy odpowiedzi.

Program, który przygotowaliśmy porusza niezwykłą tematykę kultury człowieka, bycia naturalnym, lecz z pewnymi zasadami. Szkolenie z zakresu savoir vivre są to dwudniowe warsztaty, podczas których poruszamy bardzo istotną tematykę ludzkiego zachowania. Przedstawimy Państwu zasady zachowania się podczas ucztowania, sposoby poznawania, przedstawiania nowych osób, zasady korespondencji, rozmów telefonicznych oraz inne bardzo ciekawe informacje, które są niezbędne w życiu codziennym. Program szkolenia został przygotowany przez osoby zajmujące się na co dzień sztuką restauracyjną i dobrego wychowania.

Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie szkolenia Savoir Vivre wg autorskiego programu.

Zapraszamy do skorzystania z jedynego niepowtarzalnego szkolenia, które bezpośrednio po ukończeniu będzie zbierać swoje żniwa. Wystarczy spróbować, sprawdzić a gwarantujemy, że Państwo nie pożałujecie.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo ZAŚWIADCZENIE Krakowskiej Szkoły Restauratorów rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie savoir-vivre w języku polskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.

Program

I Dzień:

Pre-test

  1. Wprowadzenie do Savoir Vivre
  2. Historia Savoir Vivre
  3. Etykieta
  4. Język Savoir Vivre
  5. Zasady zachowań wobec innych osób
  6. Powitanie
  7. Przedstawienie osób
  8. Pozdrowienia
  9. Zaproszenie na spotkanie
  10. Sposoby przekazywania życzeń
  11. Poszanowanie godności człowieka – tytułowanie
  12. Zasady ubioru
  13. Zaczarowane słowo – przepraszam
  14. Historia etykiety spożywania posiłków
  15. Zasady zachowania się przy stole
  16. Zasady nakrywania stołu do posiłku
  17. Dekoracja stołów
  18. Mowa sztućców
  19. Zastawa stołowa – jak jej poprawnie używać
  20. Sztućce
  21. Porcelana
  22. Naczynia szklane

II Dzień:

  1. Zasady spożywania napoi
  2. Wino
  3. Napoje alkoholowe
  4. Organizacja przyjęcia – bankiet oficjalny
  5. Zadania gospodarzy przyjęcia
  6. Zadania gości przyjęcia
  7. Teatr – przyjęte zasady zachowania w teatrze, operze i operetce
  8. Savoir Vivre w podróży
  9. Prezenty – co komu można podarować
  10. Czego nie należy robić
  11. Zajęcia praktyczne – scenki sytuacyjne

Post-test

Ilość godzin szkoleniowych: 16 / 2 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Szymon Kohut

Metody nauki

Wykłady, ćwiczenia praktyczne, filmy, zdjęcia, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, wykształcenie minimum podstawowe

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia będzie znał zasady zachowań wobec innych osób oraz zasady ubioru. Będzie posiadał umiejętności nakrywania stołu, przekazywania życzeń oraz organizacji przyjęć. Absolwent szkolenia będzie znał historię etykiety spożywania żywności. Będzie posiadał wiedzę na temat różnych rodzajów sztućców, porcelany, naczyń oraz potrafił umiejętnie z nich korzystać.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia zna zasady zachowań wobec innych osób oraz zasady ubioru. Posiada umiejętności nakrywania stołu, przekazywania życzeń oraz organizacji przyjęć. Absolwent szkolenia zna historię etykiety spożywania żywności. Posiada wiedzę na temat różnych rodzajów sztućców, porcelany, naczyń oraz potrafi umiejętnie z nich korzystał.