Kurs Szef Kuchni

Kurs Szef Kuchni pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy na stanowisku osoby zarządzającej i organizującej pracę kuchni. Program kursu podzielony jest na sześć poszczególnych dni.

Szkolenie – Szef Kuchni

W trakcie każdego z nich poruszana jest zarówno tematyka teoretyczna związana z poszczególnym tematem, dogłębnie poruszająca dany problem czy zagadnienie oraz część praktyczna. Pierwsza z nich realizowana jest na podstawie multimedialnych szkoleń zawierających tematykę m.in. organizacji pracy na kuchni, kontrolowania wydatków czy przestrzegania norm żywienia. Poruszane zostają również ważne elementy związane z trendami w sztuce i inne niezbędne elementy związane z organizacją kuchni.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw zimnych i ciepłych /przystawki, zupy, dania główne, desery/ zarówno klasycznych, jak i kuchni fusion, pracę przy stole restauracyjnym, działania na systemie POS, czy tworzenie menu i innych ważnych zagadnień.

Zajęcia odbywają się w pracowni / kuchni  posiadającej nowoczesny, profesjonalny sprzęt techniczny i salę restauracyjną. Szkolenie prowadzone jest przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich, Szefów kuchni z wieloletnim doświadczeniem oraz wysoką rozpoznawalnością w branży, Managerów gastronomii, Mistrzów kelnerów, sommelierów etc. Kurs trwa 48 godzin szkoleniowych. Oparty jest przede wszystkim o praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa ZAŚWIADCZENIA partnera KSR rozpoznawalne na terenie całego kraju jak również za granicą potwierdzające udział w kursie Szefa Kuchni w języku polskim i angielskim, honorowane na terenie całej UE oraz dwa pamiątkowe certyfikaty w języku polskim i angielskim.

Ponad powyższe otrzymujecie Państwo to co jest najważniejsze, pakiet profesjonalnej, bezcennej, klasycznej i nowoczesnej wiedzy gastronomiczno – restauratorskiej. Podnosicie swoje umiejętności branżowe oraz dołączacie do grona profesjonalistów legitymujących się zaświadczeniem potwierdzającym ukończenie pierwszego w Polsce kursu doszkalającego dla Szefów kuchni.

Kurs ten nie tworzy Szefów kuchni, program zajęć został stworzony tak, aby zwiększyć umiejętności i kwalifikacje managerów kuchni, zakładamy, iż każdy Szef kuchni jest managerem, Dyrektorem kuchni. Naszym celem jest wskazanie kierunku w jakim należy podążać i jakimi kategoriami myśleć, aby uzyskać zawodowy sukces. Jak należy wykorzystać klasyczną wiedzę niezmienną od lat w nowoczesny i wyrafinowany sposób. Reszta zależy od każdego indywidualnie. Praktyka, praktyka i raz jeszcze praktyka oraz własne obserwacje, jest to droga do sukcesu zawodowego. Zapraszamy do zapoznania się z pełnym programem kursu.

W trakcie kursu otrzymujecie Państwo skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs KSR.

Grafik szkoleń

Wybierz i zarezerwuj szkolenie

Program szkolenia “Szef Kuchni”

Pre-test

PANEL I – Zarządzanie:

  1. Zarządzanie zespołem, kierowanie pracą podwładnych na kuchni
  2. Delegowanie zadań, komunikacja, działanie pod presją
  3. Trudne rozmowy z pracownikami, rozwiązywanie konfliktów
  4. Prawidłowy FOOD COST – kontrolowanie kosztów, maksymalizacja zysków
  5. Zarządzanie jakością produkcji
  6. Trendy w gastronomii i Slow Food, regionalizm, lokalność składników

PANEL II – Tworzenie menu dostosowanego do klienta docelowego:

  1. Profesjonalne menu dostosowane do specyfiki lokalu Gości
  2. Sezonowość menu, czy zawsze należy wymieniać całość oferty?
  3. Czy w każdej restauracji musimy prezentować minimalistyczne menu?
  4. Klasyczna i nowoczesna karta menu

PANEL III – Zajęcia praktyczne z zakresu gotowania:

  1. Tworzenie dań nowoczesnych
  2. Klasyczne podanie dań

PANEL IV – Jakość produkcji, utrzymana na odpowiednim wysokim poziomie:

  1. Utrzymanie produkcji na wysokim poziomie – tworzenie procedur jakościowych
  2. Tworzenie standaryzacji, produkcji, powtarzalność produkcji
  3. Dostosowanie jakości produkcji do odbiorców na podstawie TQM

PANEL V – Zasady obsługi Gości przy stole:

  1. poprawne nakrycie, stołu
  2. poprawne używanie porcelany stołowej, sztućców, szkła
  3. poprawne, zgodne ze sztuką podawanie i dekorowanie dań
  4. tworzenie miłej atmosfery przy stole

PANEL VI – Zajęcia praktyczne z zakresu gotowania:

  1. Nowoczesny design potraw
  • przystawki
  • zupy
  • dania główne
  • desery

PANEL VII – Zasady kontrolowania i gospodarki magazynowej:

  1. Obsługa POS
  2. Tworzenie i kontrolowanie receptur
  3. Analizy sprzedaży dań
  4. Analizy FOOD COST, wyciągnięcie wniosków i wprowadzenie zmian
  5. Gospodarka magazynowa, kontrolowanie zużywalności produktów
  6. Utrzymywanie food cost na odpowiednim, ustalonym poziomie

PANEL VIII – Food pairing, jedzenie, wino, napoje:

  1. Tworzenie dań na podstawie łączenia smaków
  2. Klasyczne zasady oraz nowoczesne metody
  3. Łączenie dań i napoi, kompleksowe podejście do preferencji smakowych Gości
  4. Podstawowe informacje na temat wina
  5. Poprawny serwis wina i napoi

PANEL IX – Ciekawostki restauratorskie i kulinarne:

  1. Dekonstrukcje przepisów klasycznych (klasyczne potrawy podane w nowatorski sposób)
  2. Elementy kuchni molekularnej
  3. Nowoczesne desery restauracyjne podawane talerzowo

Post-test

Realizowane menu i przepisy podawane są w trakcie kursu. Są dostosowane do sezonowości i dostępności potraw. Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji/zmiany kolejności realizacji poszczególnych paneli kursu w trakcie poszczególnych dni. Całość tematów każdorazowo jest realizowana, jest to ramowy program kursu Szef Kuchni.

Ilość godzin szkoleniowych: 48/6 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Kup szkolenie online:

30 Listopad - 04 Grudzień

Kurs Szef Kuchni

30 listopada 20204 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
04 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

4 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
07 - 11Grudzień

Kurs Szef Kuchni

7 grudnia 202011 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
11 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

11 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
14 - 18Grudzień

Kurs Szef Kuchni

14 grudnia 202018 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
18 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

18 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
21 - 25Grudzień

Kurs Szef Kuchni

21 grudnia 202025 grudnia 2020 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
25 Grudzień

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

25 grudnia 2020 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się
28 Grudzień - 01 Styczeń

Kurs Szef Kuchni

28 grudnia 20201 stycznia 2021 2,190.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Manager-Zarządzanie-Inwestor
Zapisz się
01 Styczeń

Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni SZKOLENIE ONLINE

1 stycznia 2021 49.00 40.00 Dostępne miejsca Kucharz-Szef_Kuchni-Cukiernik, Kursy i szkolenia, ONLINE
Zapisz się

Metody nauki

Ćwiczenia praktyczne, demonstracje, praca w grupach, praca odtwórcza tzn. instruktor pokazuje jak należy wykonać daną czynność, a uczestnicy powtarzają. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w oparciu o przygotowaną prezentację multimedialną.

Wymagania dotyczące udziału w kursie

Ukończone 16 lat, osoba czynna zawodowo na stanowisku kucharz lub pomoc kuchenna, wykształcenie minimum podstawowe.

Cele kształcenia

Absolwent szkolenia będzie potrafił umiejętnie zarządzać zespołem i kierować pracą na kuchni, pozna zasady FOOD COST, będzie potrafił zarządzać jakością produkcji, oraz będzie znał zasady przyjmowania towaru i sposobu jego magazynowania, pozna sposoby przygotowania i dekorowania potraw.

Efekty uczenia się

Absolwent szkolenia: potrafi umiejętnie zarządzać zespołem i kierować pracą na kuchni, zna zasady FOOD COST, potrafi zarządzać jakością produkcji, zna zasady przyjmowania towaru i sposobu jego magazynowania, zna sposoby przygotowania i dekorowania potraw.

Aktualne zapisy na kurs Szefa Kuchnii

Terminy kursów

Chcesz zamieścić tu swój kurs jako firma szkoleniowa?

Oferty pracy w gastronomii

Podniosłeś kwalifikacje, chcesz się dalej rozwijać, szukasz nowego miejsca? Sprawdź aktualne oferty pracy.

Kursy szefa kuchni organizujemy również w Twojej okolicy.

Kurs Szef Kuchni Białystok

Kurs Szef Kuchni Bydgoszcz

Kurs Szef Kuchni Gdańsk

Kurs Szef Kuchni Gorzów Wielkopolski

Kurs Szef Kuchni Katowice

Kurs Szef Kuchni Zielona Góra

Kurs Szef Kuchni Toruń

Kurs Szef Kuchni Kielce

Kurs Szef Kuchni Kraków

Kurs Szef Kuchni Lublin

Kurs Szef Kuchni Łódź

Kurs Szef Kuchni Olsztyn

Kurs Szef Kuchni Warszawa

Kurs Szef Kuchni Opole

Kurs Szef Kuchni Poznań

Kurs Szef Kuchni Białystok

Kurs Szef Kuchni Rzeszów

Kurs Szef Kuchni Szczecin

Kurs Szef Kuchni Wrocław

Kucharz

Głównym zadaniem kucharza jest sporządzanie różnych grup i asortymentów potraw, ciast, napojów i deserów. Potrawy przygotowuje się według ustalonych norm i receptur gastronomicznych, z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, w pomieszczeniach produkcyjnych otwartych i zamkniętych zakładów żywienia zbiorowego.
Zawód kucharza charakteryzuje się ograniczonymi możliwościami rozwoju kariery zawodowej. Każda osoba podejmująca prace kucharza wykonuje na początku prace pomocnicze. Dopiero po zdobyciu doświadczenia przystępuje do samodzielnego przygotowywania potraw.

Obowiązki kucharza

  • przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z wymogami BHP
  • zabezpieczenie surowców i wyrobów potrzebnych do produkcji
  • prawidłowe zestawianie posiłków
  • układanie menu
  • zapobieganie stratom magazynowym
  • prawidłowe przechowywanie produktów
  • umiejętność organizacji pracy
  • znajomość kuchni świata
  • znajomość zasad serwowania potraw
  • zasady łączenia potraw i trunków
  • znajomość zwyczajów różnych narodów
  • prawidłowa ocena jakościowa produktów

Czynności robocze kucharza

  • porcjowanie
  • dekorowanie
  • wykańczanie przygotowanych potraw
  • wydawanie wyrobów kulinarnych

Zasady pracy

  • stosowanie zasad zabezpieczania jakości zdrowotnej żywności,
  • utrzymywanie na bieżąco czystości i porządku na stanowisku pracy,
  • przestrzeganie przepisów sanitarnych i higienicznych oraz podstaw bezpieczeństwa i higieny pracy.

Profesjonalny strój

  • płócienna bluza kucharska w białym kolorze z rękawami
  • spodnie kucharskie najczęściej w biało czarną kratę
  • zapaska / fartuch
  • czepek lub czapka
  • obuwie profilaktyczne
  • mogą występować lateksowe rękawice