Plan i szczegóły szkolenia:
Ilość godzin szkoleniowych: 56/7 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
PROGRAM KURSU:
Pre-test
I. HOTEL
- Zarys historii hotelarstwa w Świecie, Europie i Polsce
- Klasyfikacja hoteli. Co oznaczają gwiazdki
- wymogi prawne
- wymogi jakościowe
- wymogi stawiane przez Gości Hotelowych
II. DYREKTOR HOTELU/INWESTOR
- zakres kompetencji General Manager
- Dyrektor wizytówka hotelu
- co to jest profesjonalizm?
- profesjonalna postawa, netykieta, wysławianie się
- tworzenie własnego autorytetu
- zarządzaj dobrze, myśl do przodu
- tworzenie planów rozwojowych dla obiektu
- planowanie, wdrażanie, kierowanie, kontrola
- motywowanie
- ocenianie wyników pracy personelu
- rekrutacja personelu
- szkolenia i rozwój personelu
- systemy wynagradzania
III. ORGANIZACJA PRACY HOTELU
- prawidłowa struktura działów hotelu
- podział na poszczególne działy
- recepcja, pokoje, restauracja i lobby bar, konferencje, spa, dział techniczny, dział sprzedaży i marketingu, kontrola jakości, dział zaopatrzenia
IV. PRAWIDŁOWA PRACA RECEPCJI
- zakres kompetencji recepcji, zakres obowiązków
- recepcja wizytówką hotelu
- profesjonalna postawa recepcjonisty /strój, wygląd/
- netykieta, zasady wysławiania się, korespondencji mailowej i rozmów telefonicznych
- obsługa programów komputerowych dla hoteli /wybrać jaki/
- komunikacja pomiędzy działami
V. OBSŁUGA PIĘTER
- zakres kompetencji pracownika obsługi pięter, zakres obowiązków
- standaryzacja utrzymania czystości w pokojach i powierzchniach publicznych
- poprawne przeliczniki ergonomii pracy, wydajność pracy
- kontrola białej rękawiczki
- środki czystości, atesty, wydajność
- sprzęty wykorzystywane w pracy obsługi pięter
VI. RESTAURACJA
- zasady działania restauracji hotelowej /ala carte, grupy, lobby bar/
- kuchnia, sala, bar, zmywalnia, catering – jak to działa, na co zwracać uwagę
- struktura pracownicza, prawidłowe przygotowywanie grafików pracy
- współpraca z Szefem Kuchni, Kierownikiem Sali, kontrola pracy
- tworzenie, czytanie i kontrola agend restauracyjnych
- kontrola zaopatrzenia i inwentaryzacje oraz kontrola food i beverage cost,
- organizacja śniadań, lunchy, kolacji przerw kawowych w formie bufetu
- organizacja obsługi ala carte
- standaryzacja pracy restauracji i lobby baru od personelu do produkcji i obsługi
- rozliczenia finansowe, kontrola finansowa pracowników
- trendy w sztuce restauracyjnej
VII. KONFERENCJE I IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
- profesjonalna obsługa konferencji
- poprawny scenariusz konferencji
- rodzaje konferencji, układy sal konferencyjnych
- układy stołów i krzeseł,
- profesjonalne rozłożenie materiałów piśmienniczych, napo ciepłych i zimnych
- rodzaje lunchy, przerw kawowych, zastosowanie
VIII. SPA&WELLNESS
- rodzaje usług SPA&WELLNESS
- profesjonalna postawa personelu
- utrzymanie czystości
- wysoka jakość usług
IX. DZIAŁ TECHNICZNY
- kiedy jest potrzebny działa techniczny
- zakres obowiązków
- utrzymanie zieleni
X. DZIAŁ SPRZEDAŻY I MARKETINGU
- marketing i jego specyfikacja w hotelarstwie
- promocja i reklama w hotelarstwie
- tworzenie zapotrzebowania na produkt
- promocja w internecie, najważniejsze portale internetowe
- strona internetowa, pozycjonowanie
- współpraca z biurami podroży i firmami eventowymi
- internet w zarządzaniu hotelem
- budżetowanie pracy i sprzedaży
- przygotowywanie oferty sprzedażowej/pokoje, restauracja, imprezy, konferencje i inne/
XI. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
- zasady TQM w branży hotelarskiej
- tworzenie standaryzacji obiektu
- tworzenie punktów kontroli
- kontrola wewnętrzna i zewnętrzna obiektu
- przeprowadzanie audytów wewnętrznych i zewnętrznych
- kontrolowanie opinii o obiekcie
XII. PRAWO PRACY,
XIII. ELEMENTY HACCP
Post-test
Koszt kursu wynosi 3 900,00 PLN.
Realizacja kursu nastąpi dla grupy minimum 3 osób.
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 500,00 PLN.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.