Kurs baristyczny II stopnia

Rozpoczęcie:
29 marca 2019 09:00
Zakończenie:
31 marca 2019 16:15

890.00

Plan i szczegóły szkolenia:

Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń

Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń

Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.

Ilość godzin szkoleniowych: 24 / 3 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Kamil Utzig

 

PROGRAM KURSU:

I Dzień: 

Pre-test

/Wprowadzenie/

  1. Herbata
  2. Czekolada
  3. Kawa
  • palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single
  • kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?
  • obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka
  • czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najleszych kaw świata
  • Perfecto Espresso
  • Włoskie normy espresso i cappuccino
  • Kawy klasyczne – przegląd kaw
  • Estetyka pracy

II Dzień:

  1. Czynniki parzenia kawy
  • Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
  • Temperatura wody
  • Rodzaj wody
  • Techniki zalewania
  • Czas parzenia kawy
  1. Alternatywne metody parzenia kawy
  • French press
  • Mokka
  • Drip
  • Aeropress
  • Chemex
  • Coffee Syphon
  1. Warsztaty
  • Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
  • Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta
  1. Cup Tasting
  • umiejętności rozpoznawania rodzajów  kawy oraz określania profilów smakowych
  • coffee in good spirits
  • wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami

III Dzień: /Latte Art/

  1. Rodzaje mleka
  • mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura
  • mechanika free pouringu
  • wzory lane z ręki (free pouring)
  • wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne
  • kosmetyka wzorów
  1. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu

Post-test

 

Koszt kursu wynosi 890 PLN.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN.

Płatności za szkolenie można dokonać  w wybranej przez siebie formie:

  • Przelewu na rachunek mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420,
  • Za pośrednictwem systemu płatności elektronicznych PayU również w formie rat PayU ,
  • Gotówką w biurze Krakowskiej Szkoły Restauratorów przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:00-16:00.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

 

Status

Dostępne miejsca

1 Has Sold