To szkolenie już się odbyło

Kurs barmański I stopnia

Rozpoczęcie:
6 sierpnia 2018 09:00
Zakończenie:
10 sierpnia 2018 16:15
Miejsce szkolenia:
Gdyńska 31, Kraków, Polska   Zobacz na mapie:
Telefon
12 269 38 23

Plan i szczegóły szkolenia:

 

Duża ilość wykonywanych drinków!

Praca tylko na prawdziwych alkoholach!

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Ilość godzin szkoleniowych: 40

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Marcin Włodarczyk

 

PROGRAM KURSU:

I Dzień: / Miksologia, towaroznawstwo alkoholowe, sylwetka barmana, sprzęt barmański/

Pre-test

  1. Sylwetka barmana klasycznego /uniform, wygląd/, doskonalenie umiejętności.
  2. Zakazane zachowania wobec Gości
  3. Historia barmaństwa /geneza słowa cocktail oraz bar/. Największe sylwetki barmanów.
  4. Podział i typologia cocktaili /najbardziej znane formy podania alkoholu oraz cocktaili: short drink, long drink, picker-upper, on the rock, flip, egg nog, collins, sour, striped drink, cobbler, julep i inne.
  5. Naczelne zasady miksologii: receptura,dobór szkła, garnish etc.
  6. Techniki miksowania: shejkowanie, stirrowanie, muddlerowanie, blenderowanie etc.
  7. Podział na ingrediencje barmańskie oraz ich zastosowanie.
  8. Miary barowe: splash, dash, jigger, bar spoon, squirt, uncja etc.
  9. Specyfika i opis aperitif&digestif
  10. Charakterystyka stylów barmańskich: classic bartender / flair bartender
  11. Sprzęt barmański oraz jego specyfika: shaker, stirrer, jigger, blender, muddler i inne.
  12. Podział i odmiany szkła barowego: old fashioned, collins, casablanca, martini i inne.
  13. Produkcja i podział na wódki czyste.
  14. Historia i produkcja wódek gatunkowych: brandy, tequila, gin, rum, likiery.
  15. Degustacja wybranych alkoholi.

II Dzień: /Praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych- shakerowanych/

  1. Zajęcie praktyczne /posługiwanie się sprzętem barmańskim/, manipulacja szkłem.
  2. Przygotowanie stacji barmańskiej oraz dobór sprzętu barmańskiego.
  3. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: martini, margarita, caipirinha, manhattan, white lady, bronx, daiquiri, whisky sour i inne.
  4. Dekorowanie cocktaili w różnych odsłonach i stylach.
  5. Historia i produkcja Scotch Whisky / Irish Whiskey / Bourbon Whiskey.
  6. Podział i degustacja wybranych whisky z całego świata.

III Dzień: /Piwo, praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych/

  1. Historia kultury piwnej na świecie / produkcja piwa oraz jego niezbędne składniki.
  2. Podział na style piwne oraz gatunki piw / charakterystyka największych producentów piwa w Polsce.
  3. Profesjonalne serwowanie piwa lanego. Omówienie najczęściej popełnianych błędów przy serwisie piwa.
  4. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: cosmopolitan, negroni, white russian, brandy aleksander, golden cadillac, john collins, mojito, lynchburg lemonade i inne.
  5. Dekoracje long drinków z użyciem egzotycznych owoców: karambola, pitaja, rambutan, marakuja i inne.
  6. Elementy working flair / free pouring.

IV Dzień: /Typologia wina, praktyczna nauka przygotowywania napoi mieszanych z uwzględnieniem shot drinks/

  1. Omówienie tematyki wina / produkcja / szczepy / temperatura podania.
  2. Profesjonalne otwieranie wina za pomocą trybuszona / dekantacja wina / degustacja wina.
  3. Praktyczne przygotowanie cocktaili klasycznych: sex on the beach, pina colada, tequila sunrise, singapore sling, cuba libre i inne.
  4. Przygotowanie cocktaili flambirowanych / podpalanych: płonące lamborghini, komora gazowa, B52.
  5. Praktyczne wykonanie shotów: kamikaze, tequila bom bom, rainbow, jagerbomb i inne.
  6. Wykonanie mocktaili / cocktaile bezalkoholowe / shake / smoothie.

V Dzień: /Baristyka, egzamin końcowy/

  1. Omówienie produkcji kawy na świecie / zbiór / obróbka / wypalanie kawy.
  2. Teoria espresso / zasada 4M.
  3. Podział i odmiany kaw / kawy czarne / mleczne / deserowe.
  4. Praktyczne przygotowanie kaw: espresso, americano, cappuccino, latte macchiato.
  5. Praktyczne elementy latte art.

Post-test

 

Koszt kursu wynosi 730 PLN.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 250 PLN.

Płatności za szkolenie można dokonać  w wybranej przez siebie formie:

  • Przelewu na rachunek mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420,
  • Za pośrednictwem systemu płatności elektronicznych PayU również w formie rat PayU ,
  • Gotówką w biurze Krakowskiej Szkoły Restauratorów przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:00-16:00.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

 

Status

Zapis na listę rezerwową - skontaktuj się z nami

13 Has Sold

Schedule

zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

ilość godzin szkoleniowych: 40/5dni