Plan i szczegóły szkolenia:
Ilość godzin szkoleniowych: 56 / 7 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.
Wymagania dotyczące udziału w kursie – ukończone 18 lat.
PROGRAM KURSU:
I Dzień: /ZARZĄDZANIE/
Pre-test
- Prawidłowa postawa personelu
- Profesjonalna rekrutacja
- Delegowanie zadań i motywacja
- Prawidłowe grafiki pracy
- Rozliczenia finansowe i kontrolowanie pracowników
- Psychologia sprzedaży /up- selling, cross selling/
- Reklama i marketing w barze
- Zasady projektowania baru i wyposażenie
II-IV Dzień: /KLASYCZNA PRACA BARMANA/
- Towaroznawstwo alkoholi wraz z degustacją
- Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
- Przygotowywanie klasycznych drinków w oparciu o oryginalne receptury i składniki
V Dzień: /BARISTYKA, SOMMELIERSTWO/
- Historia i rodzaje kaw, charakterystyka
- Perfekcyjne espresso zasada 4 M
- Przygotowywanie: kaw klasycznych, mlecznych, deserowych z syropami, czekoladą i alkoholem
- Elementy Art Latte: podstawowe wzory „lane z ręki” oraz rysowane sosem i szpikulcem
- Typologia win tradycyjnych wraz z degustacją wybranych przedstawicieli
- Najważniejsze regiony winiarskie, rodzaje, szczepów i ich charakterystyk
- Profesjonalna degustacja i ocena wina
- Dekantacja wina
- Profesjonalny serwis win
- Profesjonalne przygotowanie karty win
VI Dzień: /ROZLICZENIA I ORGANIZACJA BARU/
- Rozliczanie baru, komputerowe systemy obsługi /inwentaryzacja, manko, superata/
- Nauka obsługi POS i programów inwentaryzacyjnych – praca na profesjonalnym sprzęcie
- Beverage cost – zarządzanie i zwiększanie sprzedaży
- Firmy dystrybuujące wyposażenie dla gastronomii /sprzęt barmański, szkło, dobór właściwego/
- Zamówienia, koncerny alkoholowe, rozmowy z przedstawicielami handlowymi
- Profesjonalne menu – zasady kompozycji
VII Dzień: /NOWOCZESNA PRACA BARMANA/
- Towaroznawstwo napoi alkoholowych wraz z degustacją
- Charakterystyka trunków, historia, sposób produkcji w oparciu o wybrane marki i rodzaje
- Tworzenie własnych kompozycji smakowych /sztuka aromatyzowania trunków, infuzje, zasady kojarzenia składników
- Przygotowywanie drinków nowoczesnych lub w nowych odsłonach
- Komponowanie profesjonalnej karty menu dostosowanej do charakterystyki lokalu i Gości
- Najnowsze trendy /tiki koktajle, kule lodowe, bittery, maturacja koktajli/
Post-test
Realizacja kursu nastąpi dla grupy min. 3 osób.
Koszt kursu wynosi 1720 PLN.
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 400 PLN.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.