To szkolenie już się odbyło

Kurs dla kucharzy

Rozpoczęcie:
2 lipca 2018 09:00
Zakończenie:
6 lipca 2018 16:15
Miejsce szkolenia:
Gdyńska 31, Kraków, Polska   Zobacz na mapie:
Telefon
12 269 38 23

Plan i szczegóły szkolenia:

 

Ilość godzin szkoleniowych: 40

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Prowadzący m.in. Paweł Wojtyga, Marcin Włodarczyk, Zbigniew Sonik

 

PROGRAM KURSU:

I DZIEŃ:

Pre-test

/ Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  1. Praca kucharza i jego obowiązki
  2. Struktura organizacyjna kuchni
  3. profesjonalny strój
  4. Higiena pracowników działu produkcyjnego
  5. Tworzenie receptur, standaryzacja
  6. Kalkulacje potraw, FOOD COST
  7. Tworzenie karty menu i jej analiza
  8. Zasady komponowania menu okolicznościowego
  9. Słownictwo używane w gastronomii
  10.  Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
  • przyjęcie surowców
  • magazynowanie towaru
  • schemat technologiczny
  • opis produktu
  • alergeny
  • analiza zagrożeń
  • krytyczne punkty kontroli

II – V DZIEŃ:

/Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Przygotowywanie przystawek, zup, dań głównych(mącznych, rybnych, mięsnych), deserów zgodnie z zaproponowanym menu
  2. Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
  3. Nowoczesny design potraw

Post-test

 

PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:

I – przystawki:

–  kurczak balsamico na sałacie wiosennej

– tatar  klasyczny

– filet z wędzonej kaczki z żurawiną i jabłkiem podany

– klasyczny śledź w śmietanie w nowoczesnej formie

– krewetki na sposób prowansalski

– galantyna z drobiu

– mille fueille z parmezanu  i wędzonego łososia z oliwą truflową

– Quiche lotaryński z konfiturą z czerwonej cebuli

II – sałatki:

– sałatka grecka

– sałatka bawarska

– sałatka Cezar

– sałatka z zapiekanego koziego sera, marynowanych buraczków w aromacie orzechów nerkowca

– sałatka coleslaw

III – zupy:

– krem szpinakowo – pomidorowy w dwóch kolorach podany

– tradycyjny rosół wołowy z makaronem

– krem z grzybów leśnych w chlebowej czarce

– klasyczna francuska zupa cebulowa

– zupa rybna ala Bouillabaisse z czosnkowym aioli

– krem brokułowy z wędzonym łosiem i prażonymi migdałami

– żur z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami

– minestrone z kurczakiem

–barszcz czerwony z uszkami

IV – dania główne:

–pstrąg pieczony w migdałach po młynarsku z sosem porowym

–łosoś na sosie chrzanowym z migdałami z puree cytrynowym

–pierś z kurczaka faszerowana mozarellą, czosnkiem i suszonymi pomidorami z ryżem śmietankowym

–filet z kaczki w pomarańczach z kluseczkami szpinakowo-maślanymi

–klasyczny sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

–polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem na sosie kurkowym

–zraz w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi i ćwikłą

–gulasz węgierski z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

–Beef Bourguignon z placuszkami ziemniaczanymi

–klasyczny Strogonov wołowy z ciemnym pieczywem

–stek z grillowanej polędwicy wołowej z masłem czosnkowym i szparagami

–filet z sarny z sosem czekoladowym, brusznicą wsparty na ziemniakach cebulowych

–pierogi ruskie

–spaghetti carbonara

–spaghetti bolognese

V – desery:

– panna cotta z musem malinowym

– tiramisu w pucharku podane

– crepes suzette

– creme brulee

– banana Split

 

Koszt szkolenia wynosi 1270 PLN.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN.

Płatności za szkolenie można dokonać  w wybranej przez siebie formie:

  • Przelewu na rachunek mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420,
  • Za pośrednictwem systemu płatności elektronicznych PayU również w formie rat PayU ,
  • Gotówką w biurze Krakowskiej Szkoły Restauratorów przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:00-16:00.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

 

Status

Zapis na listę rezerwową - skontaktuj się z nami

6 Has Sold

Schedule

zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

ilość godzin szkoleniowych: 40/5dni