Kurs dla kucharzy (menu II)

Rozpoczęcie:
4 marca 2019 09:00
Zakończenie:
8 marca 2019 16:15
Miejsce szkolenia:
Gdyńska 31, Kraków, Polska   Zobacz na mapie:
Telefon
12 269 38 23

1,590.00

Zapis na listę rezerwową

Plan i szczegóły szkolenia:

 

Ilość godzin szkoleniowych: 40

Prowadzący m.in. Paweł Wojtyga, Marcin Włodarczyk, Zbigniew Sonik

 

PROGRAM KURSU:

I DZIEŃ:

Pre-test

/ Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna

  1. Praca kucharza i jego obowiązki
  2. Struktura organizacyjna kuchni
  3. Profesjonalny strój
  4. Higiena pracowników działu produkcyjnego
  5. Tworzenie receptur, standaryzacja
  6. Kalkulacje potraw, FOOD COST
  7. Tworzenie karty menu i jej analiza
  8. Zasady komponowania menu okolicznościowego
  9. Słownictwo używane w gastronomii
  10.  Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
  • przyjęcie surowców
  • magazynowanie towaru
  • schemat technologiczny
  • opis produktu
  • alergeny
  • analiza zagrożeń
  • krytyczne punkty kontroli

II – V DZIEŃ:

/Część praktyczna- praca w kuchni/

  1. Przygotowywanie przystawek, zup, dań głównych(mącznych, rybnych, mięsnych), deserów zgodnie z zaproponowanym menu
  2. Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
  3. Nowoczesny design potraw

Post-test

 

PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:

I – przystawki:

  • Sushi min.: Nigiri, Maki, Uramaki
  • Ośmiornica w sosie marinara podana z sepią
  • Tatar z łososia z sosem orzechowo – kokosowym
  • Cheviche z pstrąga z salsą avocado
  • Kaczka nadziewana orzechami z sosem porto i groszkiem cukrowym
  • Raraka z kawiorem i puszystym sosem śmietanowym
  • Mozzarella zapiekana ze świeżym szpinakiem w chrupiącej tortilli

II – zupy:

  • Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi
  • Krem dyniowy z kardamonem i pomarańczą
  • Ciorba perisorare z knedelkami drobiowymi
  • Krem rakowy z sambalem i sosem aioli

III – dania główne:

  • Tournedos z polędwicy wołowej z masłem cafe de paris, sosem z czerwonego wina
  • Rostbef wołowy sous vide z sosem bernaise, pommes douche i grilowanymi szparagami
  • Górka cielęca z sosem dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami
  • Kurczak na sposób pilzeński, sos piwny, tarta marchewkowa
  • Gulasz szegedey z czeskimi knedlami
  • Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru
  • Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem

IV – ryby:

  • Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym
  • Gravlax z sosem beszamelowym
  • Pstrąg pieczony w czosnku z sosem porowo – migdałowym
  • Sandacz w sosie z białego wina na postumencie szpinaku smażonego w czosnku

V – desery:

  • Torcik czekoladowy z majonezem
  • Tort szwarcwaldzki z wiśniową frużeliną
  • Tort śmietankowo – malinowy
  • Fondant czekoladowy z sercem chili
  • Lody o smaku mango
  • Semifreddo orzechowe
  • Tarta borówkowa z lodami waniliowymi

 

Koszt kursu wynosi 1590 PLN.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN.

Płatności za szkolenie można dokonać  w wybranej przez siebie formie:

  • Przelewu na rachunek mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420,
  • Za pośrednictwem systemu płatności elektronicznych PayU również w formie rat PayU ,
  • Gotówką w biurze Krakowskiej Szkoły Restauratorów przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:00-16:00.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Status

Zapis na listę rezerwową - skontaktuj się z nami

1 Has Sold

Schedule

zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

ilość godzin szkoleniowych: 40/5dni