Plan i szczegóły szkolenia:
Ilość godzin szkoleniowych: 32
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15
Prowadzący m.in. Marcin Włodarczyk, Krzysztof Bajda
PROGRAM KURSU:
I DZIEŃ:
1.Pre-test
2. Profesjonalna postawa kelnera:
- strój, wygląd
- zasady pracy restauracyjnej
- zakazane postawy
- poprawne postawy personelu
3. Zasady funkcjonowania restauracji
4. Przygotowanie stanowiska pracy
- niezbędnik kelnerski
5.Prezentacja zastawy stołowej
- porcelana, sztućce, szkło
- prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju
II DZIEŃ:
1. Powtórka zagadnień z dnia wcześniejszego,
2. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek
3. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu
4. Profesjonalne nakrywanie do stołu
- nakrycie podstawowe, nakrycie rozszerzone, nakrycie zgodne z menu
5. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych
- powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości
6. Techniki kelnerskie
- prawidłowe przenoszenie talerzy
- noszenie tacy
- zbieranie brudnych naczyń ze stołu
III DZIEŃ:
1. Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych
2. Serwis wina i degustacje potraw
- typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych
- charakterystyka podstawowych szczepów (białe i czerwone)
- wina musujące, słodkie i wzmacniane
- dobieranie win i degustacja potraw specjalnych
3. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie
- serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/
4. Zasady organizacji imprez zbiorowych
- imprezy zasiadane i stojące
- charakterystyka i organizacja
- najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.
IV DZIEŃ:
1.Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych
2. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna
- zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia Gościa
- typologia Gości i metody współpracy
- up-selling
- cross-selling
- sugestywne opisywanie potraw
- psychologia sprzedaży
- rozmowy z trudnym Gościem
- wysoki standard obsługi (wspieranie wizerunku firmy)
3. Post-test
Koszt kursu wynosi 520 PLN.
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 150 PLN.
Płatności za szkolenie można dokonać w wybranej przez siebie formie:
- Przelewu na rachunek mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420,
- Za pośrednictwem systemu płatności elektronicznych PayU również w formie rat PayU ,
- Gotówką w biurze Krakowskiej Szkoły Restauratorów przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:00-16:00.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.