To szkolenie już się odbyło

Kurs Kelnerski II-go stopnia – Manager Sali

Rozpoczęcie:
17 czerwca 2019 09:00
Zakończenie:
20 czerwca 2019 16:15
Miejsce szkolenia:
Gdyńska 31, Kraków, Polska   Zobacz na mapie:
Telefon
12 269 38 23

820.00

Plan i szczegóły szkolenia:

 

Ilość godzin szkoleniowych: 32 / 4 dni

Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

Wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń.

Prowadzący m.in. Marcin Włodarczyk, Paweł Wojtyga

 

PROGRAM KURSU:

I DZIEŃ:

Pre-test

1. Rola i zadania managera/kierownika sali

2. Planowanie i organizowanie pracy, kierowanie i kontrola personelu

3. Rekrutacja pracowników, delegowanie zadań

4. Motywacja pracowników /nagrody i kary/

5. Przygotowywanie i kontrola standardów pracy

6. Komunikacja z personelem, trudne rozmowy i konflikty

7. Zabezpieczenie ilościowe personelu, tworzenie grafików pracy, rozliczenia finansowe

8. BEVERAGE COST: kontrolowanie kosztów oraz kształtowanie sprzedaży

 

II DZIEŃ:

1. Profesjonalna postawa kelnera

  • strój, wygląd
  • zasady pracy restauracyjnej
  • zakazane postawy
  • poprawne postawy personelu

2. Zasady funkcjonowania restauracji

3. Przygotowanie stanowiska pracy

  • niezbędnik kelnerski

4. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek

5. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu

6. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych

  • powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości

7. Techniki kelnerskie

8. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie

  • serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/

9. Poprawna rozmowa z Gościem restauracyjnym

10. Psychologia sprzedaży, zwiększanie sprzedaży wśród kelnerów

11. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna

  • zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia Gościa
  • typologia Gości i metody współpracy
  • up-selling
  • cross-selling
  • sugestywne opisywanie potraw
  • psychologia sprzedaży
  • rozmowy z trudnym Gościem
  • wysoki standard obsługi (wspieranie wizerunku firmy)

 

III DZIEŃ:

1. Zasady organizacji imprez zbiorowych

  • imprezy zasiadane i stojące
  • charakterystyka i organizacja
  • najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.

2. Przygotowywanie, organizacja i charakterystyka bufetów

  • bufet ciepły i zimny
  • bufet kawowy

3. Obsługa ROOM SERVICE

  • przyjmowanie zamówienia
  • realizacja zamówienia
  • przygotowanie tacy i wózka do obsługi ROOM SERVICE
  • zasady obsługi ROOM SERVICE

4. Kuchnie Świata, poprawny serwis i konsumpcja potraw – degustacja

  • /krewetki, ostrygi, mule/
  • /ślimaki po burgundzku/
  • /pstrąg – filetowanie ryb całych/
  • /steaki wołowe poprawne formy wysmażenia/
  • /sery żółte i pleśniowe: Camembert, Gruyere, Roquefort/

5. Typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych

  • jak powstaje wino i co wpływa na jego smak
  • charakterystyka szczepów (białe i czerwone)
  • wina musujące, słodkie i wzmacniane
  • dobór win do potraw
  • poprawny serwis win stałych i modyfikowanych

 

IV DZIEŃ:

1. Miksologia, towaroznawstwo alkoholowe – degustacja

  • wódka czysta, gin, rum, tequila
  • brandy, whisky
  • najważniejsze likiery

2. Profesjonalny sprzęt barmański

3. Profesjonalne przygotowywanie i dekoracja najpopularniejszych drinków

  • short drink
  • long drink
  • shot

4. Baristyka – teoria kawy

5. Obsługa ekspresu ciśnieniowego

6. Poprawne przygotowywanie kaw klasycznych

  • ristretto, espresso, lungo, doppio
  • americano, frappe, cappuccino

7. Dobór deserów do kaw o alkoholi

Post-test

 

Realizacja kursu nastąpi dla grupy min. 4 osób.

Koszt kursu wynosi 820 PLN.

W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 250 PLN.

Płatności za szkolenie można dokonać  w wybranej przez siebie formie:

  • Przelewu na rachunek mBank 69 1140 2004 0000 3102 4576 6420,
  • Za pośrednictwem systemu płatności elektronicznych PayU również w formie rat PayU ,
  • Gotówką w biurze Krakowskiej Szkoły Restauratorów przy ul. Gdyńskiej 31 w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:00-16:00.

Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Status

To szkolenie już się odbyło

0 Has Sold

Schedule

zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:15

ilość godzin szkoleniowych: 32/4 dni